Του Γιώργου Λαμπίρη
Ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προέβλεψε το προσεχές διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε σε συζήτηση στο 14ο Food Retail Conference, έχοντας απέναντί του τον επικεφαλής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Αριστοτέλη Παντελιάδη σε ένα ιδιότυπο “μπρα ντε φερ”. Προανήγγειλε ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συμβάλλει στην σταδιακή απόσυρση των μέτρων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση στα σούπερ μάρκετ και την αγορά των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών.
“Κάποια μέτρα θα τα διατηρήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται. Στα βασικά μέτρα που έχουν αποτέλεσμα είναι μεταξύ άλλων η τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών που προηγουμένως έχουν ανατιμηθεί. Κάτι που είναι δραστικό και περιοριστικό, αλλά έφερε αποτέλεσμα καθώς πολλές εταιρείες ανακάλεσαν ανατιμήσεις ή δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις υπό το φόβο να χάσουν το μερίδιο αγοράς τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκρέκας. “Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που παρουσιάζουν μηδενικό πληθωρισμό από τη στιγμή που λάβαμε τα μέτρα”.
“Ναι μεν αλλά…” από τον Αριστοτέλη Παντελιάδη
Στο γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης, “ειδικά σε ό,τι αφορά εκείνα που εφαρμόστηκαν για τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά. Δεν υπήρχε τρόπος να διορθωθεί διαφορετικά η κατάσταση σε αυτές τις κατηγορίες παρά μόνο με νομοθετική παρέμβαση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι άγαρμπη όπως κάθε νομοθετική παρέμβαση”.
Ωστόσο για τα υπόλοιπα μέτρα ο Α. Παντελιάδης ανέφερε ότι μπορεί να αναγκάζουν προσωρινά την αγορά να συμμορφωθεί, ιδίως σε περιπτώσεις όπως το κακάο που κινείται έντονα ανοδικά, “και αναγκάστηκαν πολλοί προμηθευτές να αναστείλουν τις ανατιμήσεις τους. “Ωστόσο σε ένα προϊόν με τόσο μεγάλη αύξηση τιμής, τα μέτρα που περιορίζουν τις ανατιμήσεις είναι επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όσο ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, θα αρχίσουν να αποσύρονται εφόσον δούμε την αποκλιμάκωση που επιθυμούμε στον πληθωρισμό τροφίμων”, συμπλήρωσε ο κύριος Παντελιάδης.
Οι λόγοι που φέρνουν τον πληθωρισμό – Η “τέλεια καταιγίδα”
Στους λόγους που προκαλούν τον πληθωρισμό και φέρνουν την ακρίβεια αναφέρθηκε εκτός των άλλων ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Metro, σε πάνελ συζήτησης από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Όπως σημείωσε ο κύριος Παντελιάδης, ο πληθωρισμός είναι κάτι σαν την τέλεια καταιγίδα. Περάσαμε πολλά όπως η πανδημία, το κλείσιμο πολλών μονάδων παραγωγής, τα προβλήματα ειδικά με την παραγωγή και τις μεταφορές από την Κίνα και διαχρονικά αλλά και ακόμα εντονότερα η κλιματική κρίση. Επίσης επηρέασαν οι εξελίξεις στο Σουέζ. Το πιο σοβαρό στοιχείο είναι η κλιματική κρίση που έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή, δημιουργώντας προβλήματα σε χώρες όπως η Ισπανία με τη μείωση παραγωγής ελιάς και την ταυτόχρονη αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο με επίπτωση και στην Ελλάδα. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι περιοχές παραγωγής κακάο, επηρεάζοντας όλο τον κόσμο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, απάντησε στα όσα ανέφερε ο κύριος Παντελιάδης και υποστήριξε τον παρεμβατικό ρόλο της κυβέρνησης με τη λήψη μέτρων, αναφέρθηκε στην αμερικάνικη αγορά, όπου χρειάστηκε όπως είπε σε ανάλογες συνθήκες να πάρει παρεμβατικά μέτρα, όταν παραλίγο να καταρρεύσουν οι τράπεζες το 2008 με την πτώση της Lehmann Brothers. “Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η τιμή του φυσικού αερίου στην ενεργειακή κρίση. Οι τιμές δεν. Λειτούργησαν καλά στην Ευρώπη. Η τιμή αερίου στο TTF στην Ολλανδία ήταν 14 φορές υψηλότερη. Τελικά όμως οι μηχανισμοί της αγοράς έρχονται και διορθώνουν τα δεδομένα. Ωστόσο στο μεσοδιάστημα, χρειάζονται μέτρα”.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις όπου τα σούπερ μάρκετ διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την αγορά και για συγκεκριμένα προϊόντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη φέτα όπου όπως είπε δεν θα είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται, εάν δεν υπήρχαν τα σούπερ μάρκετ να την προβάλλου. “Τελικά το οργανωμένο λιανεμπόριο διαθέτει τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με το εάν είχαμε μία κατακερματισμένη αγορά χωρίς οικονομίες κλίμακας”.
Ωστόσο κατά τα λεγόμενα του υπουργού, “λόγω των καταστάσεων που περιέγραψε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, έχουμε πληθωρισμό. Από το 2019 έως και τον Μάρτιο του 2024, η Ελλάδα στον γενικό δείκτη έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, στο 15, όταν στην Ευρώπη είναι στο 20% και στις ΗΠΑ ήταν στο 23%-26%. Στον ελληνικό δείκτη συγκαταλέγονται και τα τρόφιμα και τα καύσιμα καθώς και όλα τα αγαθά που αγοράζει ο καταναλωτής. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων είναι περίπου στο 30% από το 2019 έως σήμερα, αλλά τόσο είναι και ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός τροφίμων. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο έχει συμμετοχή κατά 7% στην αξία του ελληνικού καλαθιού, με αποτέλεσμα να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό των τροφίμων”.