Το-κρίσιμο-4o-τρίμηνο-για-την-ανάπτυξη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κρίσιμο 4o τρίμηνο για την ανάπτυξη

-|-

Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα για το πόσο πάνω από το 2% βρέθηκε η ανάπτυξη για το 2024, θα δώσει την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ κλείνοντας ένα κύκλο πολλών και συνεχώς αναθεωρούμενων εκτιμήσεων εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Στατιστική η οποία με τις έως τώρα προβλέψεις της έχει διαμορφώσει το ρυθμό ανάπτυξης για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στο 2,2% με την πρώτη εκτίμηση για το Δ’ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου θα επανεξετάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης για το εννεάμηνο και θα δώσει την πρώτη εκτίμηση της για το 4ο τρίμηνο, αλλά και το σύνολο του 2023 που κύλισε σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον το οποίο επηρέασε τις  επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές.

Οι διπλές εκλογές καθυστέρησαν το σχεδιασμό για τις επενδύσεις με το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων να κλείνει μεν στα 11,1 δισ. ευρώ, αλλά με τα μέτρα αρωγής που δόθηκαν για του πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Κατά τα άλλα η διάθεση στην οικονομία από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υστέρησε σε επίπεδο έτους κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη ελπίδες υπάρχουν από την κατανάλωση, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3% παρά τον υψηλό ακόμη πληθωρισμό, ενώ οι εξαγωγές αγωνίζονται ακόμη να καλύψουν το έλλειμμα έναντι των εισαγωγών.

Σε επίπεδο προβλέψεων, η Τράπεζα της Ελλάδας, εκτιμά ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% το 2023 και έχει προοπτική να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% φέτος και το 2025.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε την αρχική του πρόβλεψη για το 2023 από 2,4% στο 2,1%, με προοπτική η ανάπτυξη να αυξηθεί για φέτος στο 2,4%.

Οι διεθνείς οργανισμοί

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση κινούνται και οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν στενά την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές τους προβλέψεις αναθεώρησε οριακά την πρόβλεψη της για την Ελλάδα προβλέποντας για το 2023 ανάπτυξη 2,2% έναντι 2,3% τον περασμένο Νοέμβριο με προοπτική να αυξηθεί οριακά στο 2,3% για φέτος και το 2025, με προωθητική δύναμη την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη τακτική του έκθεση με βάση το άρθρο IV, αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,3% από 2% στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω από το 2% για το 2024 και το 2025.

Ο τρίτος οργανισμός που αναθεώρησε σχετικά πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα είναι ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα στην έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ανάπτυξη 2% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% στην ενδιάμεση έκθεση για όλα τα κράτη μέλη του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το θετικό είναι ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους προβλέψεις κάνεις διεθνής οργανισμός δεν παραλείπει στις εκθέσεις του να σημειώσει δύο βασικές σταθερές. Το ένα είναι ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα είναι θετική, τόσο φέτος όσο και στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω των ποσών που αναμένει η χώρα από κοινοτικούς πόρους. Και το δεύτερο είναι ότι λόγω του μεγάλου όγκου των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία είναι πλέον πιο ανθεκτική στις κρίσεις που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ΕΕ, αλλά και όλο τον κόσμο.

Επίσης, όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έστω και με αργά βήματα βαδίζει το δρόμο της σύγκλισης με το μέσο όρο της ΕΕ.

Related posts

Ν. Παπαθανάσης: Πιθανά τα προβλήματα από δικαστικές εμπλοκές στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

protothema.gr

ΕΣΠ: Σημαντική η ανάγκη για λιγότερη παροχολογία και περισσότερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

timesadmin

ΕΑΣΕ / ICAP CRIF CEO Index: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο γ’ τρίμηνο

timesadmin

Αυτοκίνητο: Ο ρόλος των Κινέζων στην Ελλάδα, οι πωλήσεις και η απόσταση από τα χρόνια της ευμάρειας

timesadmin

Β. Κορκίδης: Οι εκπτώσεις θα κερδίσουν την ακρίβεια με τη συμμετοχή των Σούπερ Μάρκετ

timesadmin

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού στον κλάδο πληροφορικής και τεχνολογίας

James Rollner