Το-κοινό-ανακοινωθέν-των-g7:-Οι-αποφάσεις-για-Ουκρανία,-μεταναστευτικό,-Κίνα-και-τεχνητή-νοημοσύνη
ΚΟΣΜΟΣ

Το κοινό ανακοινωθέν των G7: Οι αποφάσεις για Ουκρανία, μεταναστευτικό, Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη

Η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία, με το τελικό ανακοινωθέν να επικεντρώνεται σε σειρά θεμάτων που σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη διαρρεύσει από την Πέμπτη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία.

Αναλυτικά, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου ύψους περίπου 50 δισ. στο Κίεβο από τις χώρες μέλη της G7, με τους πόρους να έρχονται από τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα Ουκρανία και ΗΠΑ υπέγραψαν 10ετή διμερή συμφωνία για την ασφάλεια. Σημειωτέον, συμφωνήθηκε πως η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στην Ουκρανία.

Σχετικά με το κεφάλαιο “ανταγωνιστικότητα”, η G7 δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές της Κίνας και μάλιστα θέτουν μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Σημαντικό κεφάλαιο ήταν και αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης, θέμα για το οποίο μίλησε και ο Πάπας Φραγκίσκος, με τους εφτά να συνεργάζονται για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη διαχείριση των κινδύνων της AI.

Μεγάλο θέμα συζήτησης ήταν η άμβλωση, λέξη που δεν αναφέρεται ανοιχτά, ενώ επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις από το ανακοινωθέν της G7 της Χιροσίμα για καθολική πρόσβαση σε επαρκείς, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των δικαιωμάτων για όλους.

Το θέμα της άμβλωσης, το οποίο προκάλεσε σφοδρότατη διαμάχη μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και τον Εμανουέλ Μακρόν, με ψυχρά χαμόγελα μεταξύ των δύο ηγετών και την Ιταλίδα πρωθυπουργό να κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ενόψει εθνικών εκλογών στη Γαλλία.

Τέλος, οι ηγέτες κατέληξαν και σε καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησαν από το Ισραήλ να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς και ανθρωπίνου δικαίου.

Related posts

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα επιστρέψει στο 2% μέσα στο 2025

James Rollner

Ισραήλ κατά Νότιας Αφρικής: “Ψευδείς ισχυρισμοί στο Διεθνές Δικαστήριο, βασισμένοι σε πηγές της Χαμάς”

wp-needuser

Ουκρανία: Υποχώρησε ο στρατός από την Αβντιίβκα

timesadmin

Σε εξέλιξη η “μάχη” για τα αμυντικά ομόλογα στην Ευρώπη – Τα δύο στρατόπεδα

timesadmin

Guardian: Ο Σούνακ θα προκηρύξει σήμερα πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο

protothema.gr

Γάζα: Η ανησυχία εντείνεται για τη Χαν Γιούνις, που συνεχίζει να σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ

timesadmin