Το-κοινό-ανακοινωθέν-μετά-την-τετραμερή-Ελλάδας,-Κύπρου,-Αιγύπτου-και-Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κοινό ανακοινωθέν μετά την τετραμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας

Με την κοινή συνέντευξη Τύπου και το κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Νίκου Δένδια, Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την τετραμερή συνάντηση γίνεται σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας, στη σύγκλιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, καθώς και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ 🇬🇷🇪🇬🇫🇷🇨🇾. Σε συνέχεια προηγούμενων διαβουλεύσεων & τακτικού συντονισμού, θα συζητήσουμε κυρίως:

🔹εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο, Μ.Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ &Κυπριακό

🔹συνεργασία σε τομέα ενέργειας

🔹προκλήσεις πανδημίας, κλιματικής αλλαγής & μεταναστευτικού pic.twitter.com/Schg87klTb

— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 19, 2021

Το κοινό ανακοινωθέν της τετραμερούς που αποτελείται από τέσσερα άρθρα, ξεκινάει με την αναφορά στην προηγούμενη συνάντηση στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν:

1. Σε συνέχεια της πρώτης μας συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Κάιρο, και των αποτελεσμάτων και του τελικού ανακοινωθέντος, εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας συναντηθήκαμε στην Αθήνα στις 19 Νοεμβρίου 2021, για να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, υπό το φως των πολύπλευρων προκλήσεων που επηρεάζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

2. Αναφερθήκαμε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχων κρατών μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και τονίσαμε τη στρατηγική φύση της σχέσης μας, η οποία θέτει τα γερά θεμέλια για ενισχυμένη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

3. Οι απόψεις μας συνέκλιναν σε σχέση με την αντιμετώπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας και συζητήσαμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για την επίτευξη των κοινών μας στόχων στους διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της πανδημίας της πανδημίας του Covid-19 και η μετανάστευση.

4. Συμπερασματικά, επιβεβαιώσαμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη που όλοι φιλοδοξούμε, σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πολυμερές πλαίσιο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα: Ο Αλβανός πρόεδρος πήγε σε έκθεση για την «γενοκτονία των τσάμηδων»

Τραγικό τροχαίο στην Εγνατία με τουλαχιστον πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες

Πανδημία: Μπροστά στο «κύμα» της Covid δύο εκατ. Έλληνες άνω των 60 ετών

Related posts

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πατέρα της 39χρονης

timesadmin

Σακελλαροπούλου: Πάγια αρχή για την Ελλάδα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

timesadmin

Μητσοτάκης και Αλ-Σίσι συμφώνησαν στην επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

timesadmin

Αχτσιόγλου: «Με ευθύνη της ΝΔ η οικονομική εξαθλίωση των πολιτών»

timesadmin

Ενέργεια – Μητσοτάκης για πλαφόν στο αέριο: Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν

timesadmin

Le Monde: Ο Αβραμόπουλος υποψήφιος για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε στην περιοχή του Κόλπου

timesadmin