AYTOKINHTO

Το ιπτάμενο αυτοκίνητο της Alef πήρε άδεια για δοκιμαστικές πτήσεις-πότε κυκλοφορεί και πόσο θα κοστίζει

Επιτέλους ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που μοιάζει με αυτοκίνητο και όχι με drone. Η Alef πήρε άδεια από την FAA για δοκιμαστικές πτήσεις

Top Gear TEAM

Για πολλά χρόνια ακούμε για ιπτάμενα αυτοκίνητα και ιπταμένα αυτοκίνητα δεν βλέπουμε. Και αν βλέπουμε σίγουρα δεν μοιάζουν με αυτοκίνητα. Αυτό μόλις άλλαξε γιατί η εταιρεία Alef πήρε άδεια για δοκιμαστικές πτήσεις του Alef Model A που όχι μόνο είναι ιπτάμενο αυτοκίνητο αλλά και μοιάζει με αυτοκίνητο.  

Συγκεκριμένα η καλιφορνέζικη Alef έχει λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για να ξεκινήσει τις δοκιμές του ιπτάμενου αυτοκινήτου της.

Alef Model A

Alef Model A

180 χιλιόμετρα πτήση ή 320 χιλιόμετρα στον δρόμο

Το Model A είναι μια νέα ιδέα της Alef, η οποία εργάζεται πάνω στο αμιγώς ηλεκτρικό ιπτάμενο αυτοκίνητο από το 2015. Σε αντίθεση με τα επί της ουσίας ιπτάμενα drones που κατα καιρούς παρουσιάζουν κάποιοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, αυτό εδώ λειτουργεί πραγματικά ως αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την Alef, θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει 320 χιλόμετρα στο δρόμο ή 180 χιλιόμετρα στον αέρα με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία. 

Το Flying αναφέρει ότι η FAA ενέκρινε το σκάφος για απογείωση ως πειραματικό αεροσκάφος, καθιστώντας το πρώτο “πραγματικό” σχέδιο ιπτάμενου αυτοκινήτου που εγκρίνεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Φυσικά, το “αληθινό” πρέπει να τονιστεί εδώ, καθώς άλλα “ιπτάμενα αυτοκίνητα” έχουν λάβει παρόμοια έγκριση, αλλά τα σχέδια σταθερών πτερύγων τους περιορίζουν τις απογειώσεις τους σε αεροδρόμια.

Όπως αναφέρει το Flying: “Το Model Α της Alef, όμως, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την απογείωση σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Μετά την έξοδο της startup με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας από τη μυστικότητα τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος Jim Dukhovny εξήγησε ότι το όχημα θα κινείται κυρίως σε δρόμους, αλλά θα επιτρέπει στους χρήστες να ‘πηδούν’ γύρω από εμπόδια όπως “οι οδικές συνθήκες, ο καιρός και οι υποδομές”.

Alef Model A

Alef Model A

Μετά την έγκριση από την FAA, η Alef λέει τώρα ότι σχεδιάζει την πρώτη της δημόσια πτήση επίδειξης, η οποία είμαι σίγουρος ότι ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει τον κόσμο να πληρώσει τα 300.000 δολάρια που ζητάει όταν βγει στις πωλήσεις από το 2025.

ΟΚ, αλλά πόσο αυτοκίνητο είναι;

Λοιπόν, είναι βασικά ένα πλαίσιο από χωροδικτύωμα/ πλέγμα που δίνει στο Model A την εμφάνιση που μοιάζει με αυτοκίνητο, στη μέση βρίσκεται μια καμπίνα που έχει χώρο για έναν οδηγό και έναν επιβάτη. Σε κάθε γωνία του δικτυωτού πλαισίου υπάρχει ένας τροχός με ανεξάρτητο μοτέρ και κάτω από το αμάξωμα υπάρχουν οκτώ έλικες που δίνουν στο Model A την άνωση.

Alef Model A

Alef Model A

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει πετάξει μόνο πρωτότυπα για να παρουσιάσει τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδιασμού, αλλά αυτή η κανονιστική έγκριση θα πρέπει να αρχίσει να το αλλάζει αυτό. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι το Model A να φτάσει στους πελάτες. Το Flying αναφέρει ότι θα χρειαστεί έγκριση για να λειτουργήσει τόσο ως αυτοκίνητο όσο και ως αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο.

Όπως εξηγεί το αμερικανικό site:”Για να είναι εμπορικά βιώσιμο ως αυτοκίνητο, το Μοντέλο Α θα πρέπει τουλάχιστον να προσεγγίσει την ταχύτητα ενός τυπικού αυτοκινήτου. Και το σχέδιο του Dukhovny να το πιστοποιήσει αρχικά ως όχημα χαμηλής ταχύτητας -που περιορίζεται σε ταχύτητες μόλις 40 km/h σε δημόσιους δρόμους- δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, παρά τη διαβεβαίωσή του ότι η startup θα επιδιώξει τελικά την πλήρη πιστοποίηση αυτοκινήτου”.

Alef Model A

Οι δύο θέσεις του Alef Model A

Αν η Alef μπορέσει να τα καταφέρει όλα αυτά, θα πρέπει στη συνέχεια να βρει τη “θέση” του σκάφους. Οι περισσότερες υπηρεσίες ιπτάμενων ταξί θα χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα αεροδρόμια και ελικοδρόμια για να απογειωθούν, ενώ το Model A ελπίζει να απογειωθεί από το κέντρο μερικών από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και να παρακολουθείται ο εναέριος χώρος για λόγους ασφαλείας.

Οι ιδρυτές της Alef

Οι ιδρυτές της Alef

Παρόλο που η έγκριση που πήρε είναι σημαντική, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί αν η Alef ελπίζει να επιτύχει την “απογείωση” του 2025.

Related posts

Μεγάλη φίρμα ανακαλεί δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

wp-needuser

Μοναδικό concept 10 εκατομμυρίων ευρώ κάηκε ολοσχερώς

wp-needuser

Tesla τρακάρει άλλο Tesla και τα καταγράφει σε video τρίτο Tesla

timesadmin

Πρώτη γεύση από την Ferrari 12Cilindri-όλες οι λεπτομέρειες για την ωδή στον V12

wp-needuser

F1 GP Κίνας: Πρώτη νίκη Verstappen στην Σαγκάη

timesadmin

Νέα Lancia Ypsilon: Συνεχίζεται η σταδιακή αποκάλυψη

timesadmin