Το-ΔΝΤ-υπόσχεται-να-βοηθήσει-τις-χώρες-που-θα-επηρεαστούν-από-τις-συνέπειες-μιας-σύγκρουσης-μεταξύ-Ρωσίας-και-Ουκρανίας
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ υπόσχεται να βοηθήσει τις χώρες που θα επηρεαστούν από τις συνέπειες μιας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει εκείνες τις χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις παράπλευρες συνέπειες μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά και από τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλουν οι κυβερνήσεις Δυτικών χωρών, ανέφρε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

“Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη δανειστική δυνατότητα ύψους περίπου 700 δισεκ. δολαρίων”, εξήγησε.

Η Γκεοργκίεβα έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη. “Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας”, απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας. “Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”, πρόσθεσε. Ζήτησε εξάλλου να υπάρξει μια “ρεαλιστική” προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς “αναπόφευκτα” θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

- Α-

Related posts

Άδ. Γεωργιάδης για ναυπηγεία Ελευσίνας: Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία

timesadmin

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσφερε την “ένθερμη υποστήριξή” του στη διάδοχό του Λιζ Τρας

timesadmin

Απάντηση Ρωσίας σε ΗΠΑ: Χρήση “στρατιωτικών-τεχνικών” μέσων αν δεν λάβουμε εγγυήσεις ασφαλείας

timesadmin

Γαλλία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης

timesadmin

Telecom Italia: Ανησυχεί για την πορεία της πρότασης εξαγοράς από την KKR, υποχωρεί η μετοχή

timesadmin

Γερμανία – Υπ. Οικονομίας: Στα σκαριά επιδοτήσεις στήριξης των πολιτών λόγω ενεργειακής κρίσης

timesadmin