Τουρκία-–-πληθωρισμός:-Μεγαλύτερη-του-αναμενομένου-αποκλιμάκωση-τον-Ιούνιο,-στο-71,6%
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – πληθωρισμός: Μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση τον Ιούνιο, στο 71,6%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αποκλιμακώθηκε για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες, μια επιβράδυνση ταχύτερη από την εκτιμώμενη από την κορύφωση στην οποία έφτασε τον Μάιο που θέτει τις τιμές καταναλωτή σε τροχιά απότομης επιβράδυνσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, κυμάνθηκε στο 1,6%.

“Η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ στην πλατφόρμα X.

Κανένας οικονομολόγος ο οποίος είχε ερωτηθεί από το Bloomberg δεν είχε προβλέψει τέτοια απότομη επιβράδυνση. Οι διάμεσες προβλέψεις των αναλυτών ήταν για ετήσιο ρυθμό 72,6% και μηνιαία αύξηση 2,2%.

Τα κρατικά ομόλογα σε τουρκική λίρα κατέγραψαν ράλι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, με την απόδοση των τίτλων διετούς και 10ετούς διάρκειας να υποχωρούν κατά 62 μονάδες βάσης και 22 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Η Τουρκία αρχίζει να γυρίζει σελίδα μετά από δύο χρόνια σοβαρής κλιμάκωσης του κόστους ζωής που προκαλείται από έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών στον κόσμο. Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ταχείας αποπληθωριστικής διαδικασίας, μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η τροχιά που θα ακολουθήσει θα καθορίσει επίσης πότε οι μειώσεις επιτοκίων θα επιστρέψουν στην ατζέντα των Τούρκων κεντρικών τραπεζιτών.

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στο “50% ή και ελαφρώς χαμηλότερα” τον Αύγουστο, δήλωσε ο Tufan Comert, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην BBVA στο Λονδίνο.

“Μετά από αυτό, η πτώση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί καθώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα της συγκριτικής βάσης θα αρχίσει να εξαλείφεται, ωστόσο η επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου η χαλάρωση στην οικονομία θα γίνουν πιο αποτελεσματικές”, είπε.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 68,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 70,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, κινήθηκε στο 71,4%, επιβράδυνση από το 75% τον Μάιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 95,3% σε ετήσια βάση και στο 3,3% σε μηνιαία.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να κλείνει το έτος πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 38%, με μια απότομη επιβράδυνση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στατιστική επίδραση μιας υψηλής βάσης σύγκρισης από το 2023.

Ο Σίμσεκ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν “σημαντικό” ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί κάτω από το 42% – το ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου οκτώ φορές υψηλότερος από τον επίσημο στόχο για πληθωρισμό 5% σε ετήσια βάση.

Related posts

Νότια Αφρική: Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Όσκαρ Πιστόριους

timesadmin

Τζον Κέρι: Υψηλές οι προσδοκίες των ΗΠΑ για τη Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

timesadmin

Γερμανία: Ένας 34χρονος Ιρανός νεκρός από πυρά αστυνομικών μετά από επίθεση με μαχαίρι

wp-needuser

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Πολύ υψηλή η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

protothema.gr

ΥΠΕΞ Β. Μακεδονίας: Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί ύβρη

timesadmin

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο Χαλέπι

timesadmin