Τουρκία:-Κινήσεις-Ερντογάν-για-προσέλκυση-δυσαρεστημένων
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Κινήσεις Ερντογάν για προσέλκυση δυσαρεστημένων

Μετά τη συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προβαίνει σε δραστικές κινήσεις και ανακατατάξεις.

“Το μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες είναι ο οδικός μας χάρτης”, δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΡ μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου έγινε αξιολόγηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο Τσελίκ παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι πολίτες μέσω της κάλπης έστειλαν προειδοποίηση στην κυβέρνηση για αποτυχημένες πολιτικές και τόνισε ότι η 31η Μαρτίου ήταν μια καμπή για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Ο Τσελίκ είπε ότι “η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος και αυτό είναι χρέος μας για τις επόμενες γενιές”. Παράλληλα απέκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. “Τέτοιες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης”, είπε, “είναι εκτός λογικής. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μεταξύ 14 Μαΐου και 28 Μαΐου 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο έχουν πενταετή εξουσία και το υπολειπόμενο διάστημα είναι πάνω από 4,5 χρόνια”.

Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

Η επόμενη ημέρα για τον πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με τα σημερινά τουρκικά ΜΜΕ, είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του φέρνοντας νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να απομακρυνθούν βασικοί υπουργοί όπως οι Εργασίας, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υγείας και Εμπορίου. Ένα από τα ισχυρά μηνύματα που πήρε το ΑΚΡ ήταν ότι σημαντικός αριθμός των θρησκευόμενων ψηφοφόρων του εγκατέλειψαν το ΑΚΡ λόγω της ευνοιοκρατίας, της διαφθοράς και των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ παρά την τραγωδία στη Γάζα. Οι δυσαρεστημένοι προσχώρησαν στο Νέο Κόμμα της Ευημερίας, του γιου του ιστορικού ισλαμιστή ηγέτη Ντεζτμετίν Ερμπακάν, του Φατίχ Ερμπακάν. Το κόμμα αυτό τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό άνω του 6%. Πρώτο μέλημα λοιπόν του Τούρκου προέδρου είναι να προσεταιριστεί το κόμμα του Ερμπακάν κάνοντας ενδεχομένως και αντίστοιχες κινήσεις προς τα μικρά κόμματα του συντηρητικού χώρου. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος  με στόχο τη μείωση του εκλογικού ορίου κάτω από το έως τώρα 50% .

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ντ. Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

wp-needuser

Η στρατιωτική άσκηση Αρμενίας-ΗΠΑ ξεκίνησε κοντά στο Γερεβάν

timesadmin

Μακρόν: Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με πολιτικές αναφορές

timesadmin

Ramsden (BoE): Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένη περίοδο και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν

timesadmin

Goldman Sachs: Άλμα κερδών κατά 51% το δ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση

timesadmin

Eurostat: Μεταξύ 2010 και γ’ τριμήνου 2023, οι τιμές κατοικιών της ΕΕ αυξήθηκαν 48%

timesadmin