ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ρωσία χαιρετίζουν τη συμφωνία Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους

Η Τουρκία και η Ρωσία εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ότι θα λάβουν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, έπειτα από τρεις δεκαετίες που οι δύο χώρες συγκρούονται για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Η κοινή ανακοίνωση της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν και του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού της Αρμενίας που επιβεβαιώνει την κοινή τους πρόθεση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία (…) έγινε δεκτή με ικανοποίηση”, δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: “Χαιρετίζουμε την απόφαση να υιοθετηθούν μέτρα ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης και στηρίζουμε τη συνέχιση των συνομιλιών για (τη λήψη) επιπλέον μέτρων”.

“Ευχόμαστε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, κάτι που θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στον νότιο Καύκασο”, πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

Σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία στήριξε το Μπακού στον πόλεμό του για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αντιθέτως η Ρωσία στηρίζει την Αρμενία.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου όμως ήταν Αρμένιοι. Τον Σεπτέμβριο το Μπακού ανακατέλαβε τον θύλακα έπειτα από μια επιχείρηση αστραπή. Σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε σύνολο 120.000, κατέφυγαν στην Αρμενία.

Ωστόσο χθες Πέμπτη οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν “συγκεκριμένα μέτρα” για να αμβλύνουν τη μεταξύ τους ένταση, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, την οποία έχουν ήδη χαιρετίσει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

- ---

Related posts

Αυξάνονται τα περιστατικά κορονοϊού στην Ιταλία

timesadmin

Βραζιλία: Συνελήφθη ένας άνδρας που απείλησε να σκοτώσει τον πρόεδρο Λούλα

timesadmin

Ισπανία: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές – Τα φαβορί

timesadmin

Αζερμπαϊτζάν: Άνοιξαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, που θα οδηγήσουν σε σίγουρη επανεκλογή Αλίεφ

timesadmin

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε πρόταση νόμου για επισκευή προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές

timesadmin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις “τρεις νίκες” που χρειάζεται η χώρα του στο διεθνές μέτωπο

timesadmin