thetimes.gr
Τουρισμός:-“Πετάει”-η-αμερικανική-αγορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: “Πετάει” η αμερικανική αγορά

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης από μια εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα τουριστική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι αφίξεις από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο κατέγραψαν αύξηση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Τότε είχαν προσγειωθεί στην Ελλάδα 135 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ τα έσοδα από την αμερικανική αγορά τον εν λόγω μήνα άγγιξαν τα 135 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται πως φέτος με αμερικανικές αερογραμμές πραγματοποιούνται 63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ προς το “Ελ. Βενιζέλος”. Στις εταιρείες που πραγματοποιούν τις απευθείας πτήσεις, οι Delta Airlines, American Airlines και United Airlines, ενώ θέσεις προσφέρει και η Emirates.

Πρόκειται για μια αγορά μεγάλη βαρύτητα για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας και της Σαντορίνης, φτάνοντας σε μερίδια ακόμη και το 50%. Παράλληλα πρόκειται για τουρίστες με υψηλή κατανάλωση και μέση δαπάνη στις διακοπές τους. Τα στοιχεία των τελευταίων σεζόν το αποδεικνύουν:

Τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020 κατά 605,3% και διαμορφώθηκαν στα 607 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυξήθηκε κατά 271,6% σε 396 χιλ. ταξιδιώτες. Το 2019, έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ έφτασαν στα 1,187 εκατ. ευρώ και η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 1,179 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των τουριστών από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι η Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2019 καταγράφηκαν 12.457 χιλ. διανυκτερεύσεις (+52,3% σε σύγκριση με το 2016) με μερίδιο αγοράς 5,4%, όταν το 2016 είχαν καταγραφεί 8.178 χιλ. και μερίδιο αγοράς 4,3%. Την περίοδο 2019-2020 οι διανυκτερεύσεις εμφάνισαν πτώση κατά -88,8% (σε 1,4 εκατ.) με το μερίδιο της αμερικάνικης αγοράς να ανέρχεται σε 2,2%. Τέλος, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ την περίοδο 2016-2019 εμφάνισαν αύξηση κατά 63,3% (από € 728 εκατ. το 2016 σε € 1,2 δισ. το 2019)

Το Μάρτιο πάντως λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου εκφράζονταν φόβοι για το αν θα ταξιδέψουν φέτος οι Αμερικανοί τουρίστες, οι οποίοι ευτυχώς δεν επαληθεύτηκαν.

Θετικό πρόσημο

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν και άλλες σημαντικές τουριστικές αγορές του εξωτερικού, με τις αφίξεις από την Αυστρία να παρουσιάζουν αύξηση 32%, από το Ισραήλ 24%, τον Καναδά 12%, τη Γαλλία 8% και τη Μεγάλη Βρετάνια 1%.  

Ειδικότερα όσον αφορά τη Γαλλία, στοιχεία από τις πωλήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην 1η θέση όσο αφορά στη μέση δαπάνη- δηλαδή στο συνάλλαγμα που φέρνουν οι Γάλλοι τουρίστες στη χώρα μας- με άνοδο 18% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον 2019. 

Υψηλές πληρότητες τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατέγραψε πολύ υψηλές πληρότητες, στο 80% σε δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, ενώ ακόμη υψηλότερα κινήθηκαν οι πληρότητες σε Μύκονο και Σαντορίνη. Και για τα νησιά του Ιονίου η ζήτηση ταξιδιωτικών πακέτων είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ στα επίπεδα του 2019 φτάνουν ήδη οι πληρότητες σε Ρόδο και Κω.

Ο Ιούλιος μπήκε ακόμη πιο δυνατά και εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του μήνα όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί θα είναι fully booked. Με τις κρατήσεις και τις πληρότητες να κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα, φαίνεται εφικτό πια να μπουν στον τουριστικό καλάθι 18 δισ. ευρώ, όσες δηλαδή ήταν οι εισπράξεις του 2019.

Σεζόν μέχρι το Δεκέμβριο

Για την αύξηση των τουριστικών εσόδων, ώστε να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019, στοίχημα αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω συμφωνιών με τους tour operators και τις αεροπορικές εταιρείες για τη διατήρηση της τουριστικής κίνησης.

Ο Υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του  έκανε λόγο για τη στρατηγική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, η οποία -όπως ανέφερε- φέτος ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα και αναμένεται να τελειώσει τον Δεκέμβριο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην επαναφορά της Αθήνας στον τουριστικό χάρτη.

“Όπως βλέπετε, αρκετοί από τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας επιλέγουν να μείνουν πλέον στην Αθήνα. Ενώ, δηλαδή, όλα τα προηγούμενα χρόνια η πρωτεύουσα ήταν ένας ενδιάμεσος προορισμός για όποιον ήθελε να πάει στα ελληνικά νησιά, αυτό πλέον έχει αλλάξει. Η Αθήνα έχει αποκτήσει άλλη δυναμική και σε αυτό έχει συμβάλει μία σειρά σημαντικών επενδύσεων, στην αθηναϊκή “Ριβιέρα” και αλλού στο λεκανοπέδιο”, τόνισε.   

Related posts

Τέλος στη μείωση του αριθμού καταστημάτων των τραπεζών

timesadmin

Διπλός έλεγχος κράτους και ΤτΕ για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

timesadmin

Ανάπτυξη 1%, υψηλό πληθωρισμό και πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει για το 2023 η Κομισιόν

timesadmin

Τα δυσάρεστα νέα από τον πληθωρισμό

timesadmin

Έρχεται νέο πλαίσιο για επέκταση της εξ αποστάσεως απασχόλησης

timesadmin

Δικαιούχοι Golden Visa: Κινέζοι, Τούρκοι και Ρώσοι στη συντριπτική τους πλειονότητα

timesadmin