Τουρισμός:-Με-πολύ-υψηλές-πληρότητες-ο-Σεπτέμβριος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Με πολύ υψηλές πληρότητες ο Σεπτέμβριος

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Παρά το ότι διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς θυμίζουν ακόμη καλοκαίρι. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες της αγοράς.

Η Σαντορίνη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Ηλιόπουλος, είναι γεμάτη. Οι πληρότητες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο φτάνουν στο 95%, ενώ για τον Οκτώβριο είναι επίσης εντυπωσιακές και υπολογίζονται με βάση τις κρατήσεις πάνω από 85%, ίσως και στο 90%. Εξαιτίας της ζήτησης, η σεζόν θα διαρκέσει όπως υπολογίζεται μέχρι και τα μέσα του Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα στην Κω, όπως σημειώνει η πρόεδρος των ξενοδόχων Κωνσταντίνα Σβύνου, οι πληρότητες εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά, αγγίζοντας το 80%, επισημαίνοντας μάλιστα πως έχει ήδη καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με το 2019. Η ζήτηση δεν έχει μειωθεί και υπολογίζεται πως θα παραμείνει υψηλή μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου. Η τελευταία πτήση τσάρτερ έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου.

Στην Κρήτη, ένας από τους προορισμούς που συγκεντρώνει μεγάλα μερίδια αφίξεων από το εξωτερικό, οι πληρότητες το Σεπτέμβριο φτάνουν το 85%, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης. Οι ξενοδόχοι του νησιού βλέπουν υψηλή ζήτηση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

Σπάνε το φράγμα

Το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5 εκατ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2 εκατ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1 εκατ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019, η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

 

Τον Αύγουστο στη Ρόδο προσγειώθηκα 509.503 επισκέπτες, στην Κω πάνω από 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%) με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%).

Γεμάτη και η Αθήνα

Υψηλές πληρότητες καταγράφονται και στα καταλύματα της πρωτεύουσας, όπου παραδοσιακά η τουριστική κίνηση επανέρχεται τους μήνες του φθινοπώρου, ενώ έχει ξεκινήσει και ο συνεδριακός τουρισμός που είχε παγώσει τα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

 

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν τον Ιούλιο πληρότητα 63,3% από 46% τον Ιούλιο του 2021, μέση τιμή δωματίου (ADR) 117 ευρώ από 97 ευρώ πέρσι και έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) στα 74,5 ευρώ από 45 ευρώ πέρσι. Οι ξενοδόχοι της Αθήνας εκτιμούν ως οι πληρότητες το Σεπτέμβριο θα προσεγγίσουν τον 75%.

Related posts

Παρά την αύξηση των spread στο ΥΠΟΙΚ βλέπουν μεγάλη μείωση του χρέους

timesadmin

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Μείωση 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 23,5% του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

timesadmin

ΟΕΕ: Επιβάλλεται άμεσα πανευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση

timesadmin

ΟΠΕΚΑ: Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 6.000 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν τραυματισμό στις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021

timesadmin

Τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αλλά όχι των δημοσιονομικών φραγμών

timesadmin