Τουρίστες-και-σε-νησιά-και-στα-ορεινά:-Η-εικόνα-των-πληροτήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρίστες και σε νησιά και στα ορεινά: Η εικόνα των πληροτήτων

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Για πρώτη φορά φέτος έχουμε τουρίστες και στους καλοκαιρινούς προορισμούς και στους χειμερινούς, όπως αναφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων: στα νησιά η φετινή τουριστική περίοδος παρατάθηκε αρκετά, με ξενοδοχεία να είναι ακόμη ανοικτά, ενώ στα ορεινά καταλύματα υπάρχει αισιοδοξία πως η σεζόν θα είναι καλή.

Στη Σαντορίνη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνης Ηλιόπουλος, τα πιο πολλά ξενοδοχεία έχουν κλείσει όμως υπάρχουν και καταλύματα που θα μείνουν ανοικτά μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου. Οι πληρότηρες κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στο 40-50%, που θεωρείται υψηλό ποσοστό για την εποχή.

Στην Κω, σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, οι πληρότητες του χειμώνα είναι στο 30-40%. Ανοικτό παραμένει ακόμη το 7-10% των μονάδων.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι ανοικτά τα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά και ένα μεγάλο resort στην Χερσόνησο, που στις 4 Δεκεμβρίου θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά τένις.

Ανεβαίνουν οι χειμερινοί προορισμοί

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων να είναι πλέον κοντά, οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί κινούνται ήδη ανοδικά σε κρατήσεις, με τις πληρότητες για τις εορταστικές ημέρες να ξεπερνούν από τώρα το 80%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τρίκαλα που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες λόγω του Μύλου των Ξωτικών που άνοιξε την Παρασκευή και θα λειτουργεί μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Τα επόμενα Σαββατοκύριακα η πλειονότητα των καταλυμάτων έχει κλειστεί. Η πόλη μάλιστα αναμένει φέτος ρεκόρ επισκεπτών.

Πολύ υψηλά θα είναι οι πληρότητες και στη Δράμα όλο το Δεκέμβριο. Το ενδιαφέρον έχει αρχίσει να ζεσταίνεται επίσης για τα χωριά του Πηλίου, το Βόλο, την Αράχοβα και τα χωριά των Ιωαννίνων και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γίνονται κρατήσεις.

Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει και μετά τις εορτές, όπως λένε οι ξενοδόχοι των ορεινών προορισμών, με το μεγάλο “αγκάθι” να είναι τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Αυτή τη στιγμή είναι σε στάση αναμονής, τονίζοντας πως οι κρατήσεις εξαρτώνται και από τον καιρό και το για πόσο θα λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα το χειμώνα.

Πως πάει η Αθήνα

Οι πληρότητες πήγαν καλά για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και το Νοέμβριο, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυξημένη κίνηση αναμένεται πάλι από τις 15-20 Δεκεμβρίου και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία για το δεκάμηνο από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού και την GBR Consulting, τον προηγούμενο μήνα, καταγράφηκε για πρώτη φορά θετικό πρόσημο, αν και οριακό (0,4%) στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Related posts

Πώς θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή – Παραδείγματα

timesadmin

Άδ. Γεωργιάδης: Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση ωραρίου, δεν συζητείται το ενδεχόμενο

timesadmin

Kazimir (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να είναι σταθερές

timesadmin

Γ.Γ. Εμπορίου: Το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά τις αναμενόμενες απώλειες λόγω ενεργειακής κρίσης

timesadmin

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

timesadmin