Τομές-στο-κράτος-με-ευέλικτες-μεταθέσεις,-προαγωγές,-υποβαθμίσεις-–-Οι-αποφάσεις-της-κυβέρνησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τομές στο κράτος με ευέλικτες μεταθέσεις, προαγωγές, υποβαθμίσεις – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

-|-

Να θέσει κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας τετραετίας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν μισθολογική εξέλιξη, δικαιοδοσία των Διοικήσεων για προαγωγές, υποβαθμίσεις, παύσεις και μεταθέσεις οι οποίες περιορίζονται αυτή τη στιγμή από το συνταγματικό κείμενο και δημιουργούν, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ανυπέρβλητα εμπόδια στον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της παραγωγικότητα στο Δημόσιο Τομέα. 

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι η προσπάθεια να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις Διοικήσεις του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που περιλαμβάνει και τις ΔΕΚΟ, σε παρεμβάσεις και αλλαγές στα θέματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (ουσιαστική αξιολόγηση, μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη) που θα επιτρέψουν τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αλλαγή ταχύτητας στους ρυθμούς που δουλεύει το κράτος.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο 103 παρ 4 του Συντάγματος προβλέπεται ότι: “Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτοί εξελίσσονται μισθολογικά σύμφωνα με τους όρους του νόμου και, εκτός από τις περιπτώσεις που αποχωρούν λόγω ορίου ηλικίας ή παύονται με δικαστική απόφαση, δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβαστούν ή να παυθούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους”.

Με άλλα λόγια ο Διοικητής μιας ΔΕΚΟ ή ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου δεν μπορεί να μεταθέσει, να προάγει ή να υποβαθμίσει κάποιον υπάλληλο, ακόμη και αν κρίνεται ανεπαρκής, αποδοτικός ή άνευ αντικειμένου και πρέπει να μετατεθεί αλλού, αν δεν λάβει σχετική απόφαση το υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, περιορισμοί όπως αυτός, δένουν τα χέρια στις Διοικήσεις στο Κράτος με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια κατάσταση χαμηλής παραγωγικότητας και ήσσονος προσπάθειας. Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις στο “βαθύ κράτος” που έχει δώσει η κυβέρνηση προεκλογικά περνούν μέσα από τις παραπάνω αλλαγές οι οποίες έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων τις τελευταίες ημέρες μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, όπου οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την απογοήτευσή τους από την καθυστέρηση σε δράσεις που αφορούν πεδία της καθημερινότητας όπως η Υγεία, η Παιδεία και η επαφή με το Κράτος.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ όπου μεταξύ άλλων είπε: “Ένας υπουργός ή ένας γενικός γραμματέας έχει δεμένα τα χέρια του γιατί από το Σύνταγμα υπάρχουν περιορισμοί στην καθημερινότητα (σ.σ. της Διοίκησης). Στις προαγωγές, στον τρόπο που αμείβεις ή δεν αμείβεις τους δημοσίους υπαλλήλους, πως ενθαρρύνεις τους ικανότερους να προχωρήσουν. Δηλαδή είναι ένα πλέγμα δεσμών που υπάρχουν, που δεν σου επιτρέπουν να κάνεις τη δουλειά σου αποτελεσματικά”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα παραπάνω ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης θα τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο Κ. Χατζηδάκης στον οποίο πιστώνεται η διάσωση της ΔΕΗ και τα μεγάλα βήματα εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. 

Related posts

Θ. Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

timesadmin

Υπ. Εργασίας: 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν στην Ρόδο με voucher της ΔΥΠΑ

timesadmin

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 119 φάρμακα

timesadmin

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό – Τα 20+1 βασικά σημεία του

timesadmin

Πόσο πιθανή είναι μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

timesadmin

Δ. Μιχαηλίδου: “Σε όλη την Ελλάδα για την επίσπευση των συντάξεων και την επαφή με τους πολίτες”

timesadmin