ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα συζητήσουν σήμερα Χατζηδάκης – servicers

Της Βάσως Αγγελέτου

Στην πρώτη συνάντηση με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσέρχονται σήμερα οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) στο πλαίσιο των “αναγνωριστικών” συναντήσεων που πραγματοποιεί ο κ. Χατζηδάκης με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΟΙΚ στις 2 το μεσημέρι και τους servicers θα εκπροσωπήσει το προεδρείο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cepal, Θοδωρή Αθανασόπουλο. 

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκεται η ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας των servicers με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση και ακριβέστερη ενημέρωση των “κόκκινων” οφειλετών. 

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες”. 

Προειδοποίησε δε για επιβολή ποινών όταν οι servicers δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες στο πλαίσιο επιβολής αυστηρών κανόνων “πληροφόρησης και διαφάνειας”. 

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διαφάνειας, ο υπουργός αναμένεται να πιέσει τους servicers να επισπεύσουν και να εντείνουν τις επενδύσεις στα πληροφοριακά τους συστήματα προκειμένου να παρέχουν στους δανειολήπτες άμεση εικόνα της οφειλής τους, όπως δηλαδή συμβαίνει με τις εφαρμογές online και web banking που διαθέτουν οι τράπεζες.

Πράγματι, πηγές των servicers παραδέχονται στο Capital.gr ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να γίνει από τον κλάδο στην τεχνολογία και ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους, επισημαίνοντας πάντως ότι ήδη έχουν ξεκινήσει να δαπανούν σημαντικά ποσά σε επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος ως αρμόδια εποπτική αρχή, με δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά την ψηφιοποίηση του κώδικα δεοντολογίας στον οποίο εμπίπτουν όλοι οι πιστωτές -τράπεζες και servicers- και αφορά κυρίως τις μικρές καθυστερήσεις (έως 45 ημερών) με στόχο την άρτια ενημέρωση των δανειοληπτών προκειμένου να προλαμβάνεται η μετάπτωση της οφειλής σε καθεστώς καθυστέρησης.

Η δεύτερη αφορά στην εναρμόνιση του εγχώριου ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά των εταιρειών διαχείρισης με την ευρωπαϊκή οδηγία υπ’ αρίθμ. 2167 του 2021 με στόχο την αυστηροποίηση της εποπτείας τους. Σημειώνεται ότι οι servicers διαχειρίζονται σήμερα δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ, το 74% των οποίων ανήκει σε funds και το υπόλοιπο 26% παραμένει στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διαχρονική αδυναμία του κλάδου αποτελούν, επίσης, οι χαμηλές επιδόσεις των servicers στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού μόλις το 20-25% των συνολικών απαιτήσεων έχει ρυθμιστεί. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, στόχος είναι το εν λόγω ποσοστό να αυξηθεί στο 50% το επόμενο διάστημα και σημαντικός μοχλός επίτευξης του στόχου αυτού είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Παρά τη θεαματική βελτίωση των αποτελεσμάτων του εξωδικαστικού στη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του, ο κ. Χατζηδάκης βάζει ακόμη υψηλότερα τον πήχυ. Στη συνάντηση σήμερα αναμένεται να πιέσει τις εταιρείες διαχείρισης να αυξήσουν τα ποσοστά εγκρισιμότητας των λύσεων που παράγει ο αλγόριθμος πάνω από το 78% που ήταν τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι σήμερα έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ -μέγεθος που χρίζει σημαντικής ενίσχυσης με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Σοβαρή εκκρεμότητα που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα είναι, τέλος, η λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αποτελέσει την πάγια και οριστική λύση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Παρά το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τον Φορέα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διανύουν το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, πηγές του κλάδου αναφέρουν στο Capital.gr ότι οι τρεις από τους πέντε ουσιαστικά συμμετέχουν προσχηματικά στη διαδικασία, έχοντας απωλέσει το πραγματικό τους ενδιαφέρον να επενδύσουν στον Φορέα κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Θυμίζεται ότι στη διαδικασία συμμετέχουν τα funds Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge και CRC τα οποία έχουν προβάλει μια σειρά από απαιτήσεις τις οποίες διαπραγματεύονται με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αυτό που ζητούν τα funds είναι να καταστεί ο Φορέας πιο ελκυστικός επενδυτικά αποφέροντας αποδόσεις της τάξεως του 15%. Μερικά από τα αιτήματα αυτά αφορούν σε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ακινήτων που θα περιέλθουν στην κατοχή του φορά, αύξηση της επιδότησης της δόσης από το Δημόσιο κ.λπ.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι servicers πιέζουν προς ένα κρατικό μοντέλο βάσει του οποίου ο Φορέας θα αποκτήσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών έναντι επένδυσης 3-4 δισ. ευρώ που θα απαιτηθεί από το Δημόσιο. Πηγές του κλάδου υπολογίζουν ότι τα ακίνητα που θα χρειαστεί να επαναγοράσει ο φορέας δεν υπερβαίνουν τα 30.000 – 50.000 με μέση αξία επαναγοράς τα 70.000 ευρώ. 

Ουσιαστικά, δηλαδή, οι servicers θα ζητήσουν σήμερα από τον κ. Χατζηδάκη την υιοθέτηση του μοντέλου που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαδικασία εφαρμογής στην Κύπρο ή ακόμη και την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου με συμμετοχή Δημοσίου και ιδιωτικών φορέων. 

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Πολιτεία θα προστατέψει την πρώτη κατοικία των πραγματικά ευάλωτων -όσων δηλαδή συναινέσουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι τους καταβάλλοντας ενοίκιο αντί για δόση στεγαστικού -η οποία μάλιστα θα επιδοτείται για τους οικονομικά ασθενέστερους από το Κράτος.

Related posts

“Απογειώθηκε” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια – Η κίνηση το 10μηνο 2023 ξεπέρασε κατά 5% το 12μηνο του 2022

timesadmin

Σχέδιο για νέα κατοχύρωση αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ της Θεσσαλίας

wp-needuser

Τουρισμός: Ο Δεκέμβριος έβαλε την τελευταία “πινελιά” στο ρεκόρ εσόδων

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Στη μάχη κατά της ακρίβειας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί

timesadmin

Ολ. Κεγαλογιάννη: Έχουμε ξεκάθαρο όραμα και στόχο, τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος

timesadmin

Logistics: Ο ωφελημένος κλάδος της αγοράς real estate

wp-needuser