Τι-είναι-το-αμερικανικό-υπερόπλο-της-αεράμυνας-thaad-και-γιατί-η-αποστολή-του-στο-Ισραήλ-σημαίνει-αλλαγή-πίστας-στον-πόλεμο
ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι το αμερικανικό υπερόπλο της αεράμυνας THAAD και γιατί η αποστολή του στο Ισραήλ σημαίνει αλλαγή πίστας στον πόλεμο

Πάνω από 16 χρόνια έρευνας απαιτήθηκαν για την τελειοποίηση του αμυντικού συστήματος αεράμυνας THAAD, που θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να φτάσει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Ισραήλ, αλλάζοντας τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας και τοποθετώντας τη στην επόμενη πίστα του πολέμου.

Τι μπορεί να κάνει το THAAD

– να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 150 έως 200 χιλιομέτρων και με σχεδόν τέλειο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές

– να αναχαιτίσει βλήματα εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας

– να προστατεύσει πόλεις και υποδομές υψηλής αξίας

– να είναι διαλειτουργικό με άλλα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, όπως τα συστήματα Aegis, που βρίσκονται συνήθως σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς

– να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό προηγμένων συστημάτων ραντάρ και αναχαιτιστών, το THAAD, συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να σταματήσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μέσου βεληνεκούς, εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της πτήσης τους ή ακόμα και όταν έχουν ξεκινήσει πορεία καθόδου προς τον στόχο τους.

Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητές μονάδες κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους, αντί να τους αφήσουν να εκραγούν κοντά στον στόχο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, η καθεμία αποτελούμενη από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό – με οκτώ αναχαιτιστές το καθένα – ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μία μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνίας.

Τι στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Μία από αυτές τις πολύτιμες συστοιχίες αποστέλλεται τώρα στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ήδη σημαντικές ικανότητας της χώρας να αντιμετωπίζει εισερχόμενους πυραύλους, όπως με τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, Arrow 3 και David’s Sling.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το THAAD αποστέλλεται στο Ισραήλ “μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου”.

Το προηγμένο σύστημα αεράμυνας όμως, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει. Καθώς δεν υπάρχει χρόνος για να εκπαιδευτούν Ισραηλινοί στρατιώτες, ο αμερικανικός στρατός θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ για να το χειριστούν.

Το THAAD μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να μεταφερθεί με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όπως τα C-17 και C-5, αλλά το Πεντάγωνο δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δραστηριοποιηθεί στο Ισραήλ.

Τι κάνει το THAAD τόσο ακριβές;

Αυτό που κάνει το THAAD τόσο ακριβές είναι το σύστημα ραντάρ που παρέχει τις πληροφορίες στόχευσής του, το ραντάρ Παρακολούθησης του Ναυτικού Στρατού/Μεταφερόμενου Ραντάρ ή AN/TPY-2.

Το σύστημα ανιχνεύει τους πυραύλους με δύο τρόπους: Ο ένας είναι παρακολουθώντας στόχους σε βεληνεκές έως και 3.000 χιλιομέτρων και ο άλλος, στην τελική φάση της πτήσης τους. Το CNNi έχει αντλήσει αυτές τις πληροφορίες από Missile Defense Project, και σημειώνει ότι το Ιράν απέχει περίπου 1.700 χιλιόμετρα από το Ισραήλ.

❗️🇺🇲🤝🇮🇱 – The Pentagon has announced the deployment of a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) battery to Israel, operated by U.S. soldiers, to strengthen Israeli defenses against potential ballistic missile attacks from Iran.

A typical THAAD battery includes 6 to 9… pic.twitter.com/JRhAzKxLp0

— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) October 13, 2024

Για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το THAAD, η απάντηση είναι ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αποκλειστικά ως επιπλέον “αποτρεπτικός παράγοντας” σε μια επίθεση, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής του CNNi, Σέντρικ Λέιτον, πρώην συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

“Όταν τεθεί σε εφαρμογή, θα προσθέσει πραγματικά μια επιπλέον αμυντική στρώση στην υπάρχουσα ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική άμυνα”, είπε ο Λέιτον.

Τα άλλα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη πολλά αντιπυραυλικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν εισερχόμενα βλήματα.

Το David’s Sling [Η σφεντόνα του Δαβίδ], ένα κοινό πρότζεκτ του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας RAFAEL και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon, χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Hut-to-kill Stunner και SkyCeptor για να εξαλείψει στόχους έως και 300 χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με το Missile Threat Project.

Πάνω από το David’s Sling βρίσκονται τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3 του Ισραήλ, που αναπτύχθηκαν επίσης από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Arrow 2 χρησιμοποιεί κεφαλές κατακερματισμού για να καταστρέψει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική τους φάση καθώς αυτοί καταδύονται προς τους στόχους τους.

Το Arrow 3 χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα, όπως μπορεί να κάνει το THAAD. Δηλαδή συναντά τους στόχους ενώ βρίσκονται σε πτήση.

Το χαμηλότερο επίπεδο βλημάτων που εκτοξεύονται στο Ισραήλ καταπολεμάται από το αμυντικό σύστημα Iron Dome, που αποτελείται από 10 μπαταρίες που η καθεμία φέρει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές πυραύλων με δυνατότητα ελιγμών.

Σημειώνεται τέλος, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον στέλνει το σύστημα THAAD στο Ισραήλ. Είχε σταλεί και το 2019 στο πλαίσιο άσκησης στο νότιο Ισραήλ.

Σε άλλα μέρη στον κόσμο, το THAAD αναπτύχθηκε στη Νότια Κορέα το 2017, όταν είχαν αυξηθεί οι απειλές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, μια κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίθεση του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτύξει το THAAD στη νήσο Γκουάμ, για να προστατεύσουν τις ζωτικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο νησί του Ειρηνικού από πιθανές απειλές βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα ή την Κίνα.

Το σύστημα THAAD κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων στις ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία Raytheon κατασκευάζει το προηγμένο ραντάρ του συστήματος.

Πηγή: TheToc

Related posts

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ

timesadmin

Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται η Ουγγαρία

James Rollner

Γαλλία: Διπλή πίεση μετά τις εκλογές από την Κομισιόν και τις αγορές για συγκράτηση του χρέους

wp-needuser

Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου

timesadmin

Το πανίσχυρο λόμπι των Γάλλων αγροτών

timesadmin

Κρίση στην Αϊτή: Αντεγκλήσεις κομμάτων-απερχόμενης κυβέρνησης

James Rollner