Τι-δείχνει-η-αύξηση-της-βιομηχανικής-παραγωγής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι δείχνει η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

-|- 

Πρόδρομος δείκτης για την αύξηση των εξαγωγών τους επόμενους μήνες αποτελεί η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6,7% το οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου σε σύγκριση με τον ίδιο διάστημα του προηγούμενου χρόνου από κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και παραδοσιακούς.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους κλάδους που είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγής του υπάρχουν κλάδοι που παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως είναι η παραγωγή χημικών προϊόντων και ουσιών (8,7%), η παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων (2,1%), η βιομηχανία τροφίμων (5,8% ), η παραγωγή μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (11,9%), η επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (9%), η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (4,9%), η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (4,9%).

Παράλληλα βέβαια πολύ καλή πορεία είχαν και κάποιοι από τούς πλέον παραδοσιακούς κλάδους όπως η βιομηχανία καπνού που είχε αύξηση της παραγωγή κατά 13,9% και η ποτοποιεία που είχε αύξηση της παραγωγής της κατά 7,4%.

Στα προ της κρίσης επίπεδα

Σημειώνεται ότι η μεταποίηση είναι ο μόνος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010.

Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα της εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο έχει αυξηθεί κατά 43,6% από το α’ τρίμηνο του 2009 στο β’ τρίμηνο του 2024, την ώρα που στο σύνολο της οικονομίας, έχει μεν ανακάμψει από το β’ τρίμηνο του 2019 στο β’ τρίμηνο του 2024, δεν έχει ωστόσο επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο.

Η επίδοση του κλάδου της μεταποίησης οφείλεται τόσο στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του προϊόντος όσο και στη μείωση των ωρών εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο. Από το 2019 και μετά, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) του παραγόμενου προϊόντος έχει αρχίσει να ανακάμπτει τόσο για το σύνολο της οικονομίας (αύξηση κατά 4,9% από το β’ τρίμηνο του 2019 στο β’ τρίμηνο του 2024) όσο και για τους επιμέρους κλάδους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, ο κλάδος της μεταποίησης είναι ο μόνος κλάδος της ελληνικής οικονομίας (μαζί με αυτόν της γεωργίας, υλοτομίας και αλιείας) στον οποίο η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος έχει αυξηθεί σε σχέση με το επίπεδο της πριν την κρίση.

Συνεισφορά 10,4% στο ΑΕΠ

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, το ποσοστό συνεισφοράς της ελληνικής μεταποίησης στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο 10,4%, σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 8,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Τονίζει επίσης ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επιστρέψει και μάλιστα υπερβεί το επίπεδό της πριν την τριπλή κρίση (οικονομική, χρέους και τραπεζική) που έπληξε τη χώρα μας το 2010.

Παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας, ο μέσος μισθός στον τομέα της μεταποίησης υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο μισθό για το σύνολο της οικονομίας. Συμπερασματικά, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης είναι ο ασφαλής δρόμος για να αποκτήσει η ελληνική οικονομία και έναν τρίτο πόλο ανάπτυξης, πέρα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Related posts

Νέα αύξηση στα χρέη στα Ταμεία – Έφτασαν στα 46,5 δισ. ευρώ

timesadmin

Νέα αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα – Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στο μείγμα

timesadmin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ “τρέχει” από τώρα το πρόγραμμα δανεισμού

timesadmin

Ετήσια μείωση 8,6% στις τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

timesadmin

“Φιλέτο” για τους Κινέζους οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας-Οι Έλληνες αντιπρόσωποί τους

James Rollner

Τουρισμός: Ο Δεκέμβριος έβαλε την τελευταία “πινελιά” στο ρεκόρ εσόδων

timesadmin