Τζ.-Πάουελ:-Το-τελικό-σημείο-της-ποσοτικής-σύσφιξης-είναι-ακόμη-αβέβαιο
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Πάουελ: Το τελικό σημείο της ποσοτικής σύσφιξης είναι ακόμη αβέβαιο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει “αρκετό δρόμο μπροστά της” για να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της, ενώ το τελικό σημείο της ποσοτικής σύσφιξης είναι ακόμη αβέβαιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Η Fed έχει ήδη περικόψει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της κατά περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Πάουελ, αλλά θα βαδίσει προσεκτικά προς το σημείο τερματισμού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα.

“Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο”, δήλωσε ο Πάουελ, αλλά “αισθανόμαστε ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας”.

Η Fed διόγκωσε τον ισολογισμό της ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 για να συμβάλει στην στήριξη της οικονομίας. Επί του παρόντος, αφήνει να ωριμάσουν έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως από τα χαρτοφυλάκιά της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους.

Ήταν η δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Πάουελ ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας ενημέρωσης του σώματος για τη νομισματική πολιτική.

Όπως συνέβη και κατά την ακρόαση της Τρίτης, όταν και ο Πάουελ κατέθεσε στην Επιτροπή των Τραπεζών της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες τού απεύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τις ρυθμιστικές προτάσεις για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κλάδου και των αξιωματούχων του κόμματος.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, προσπάθησαν να μεταφέρουν τη συζήτηση σε θέματα όπως οι προτάσεις μιας ομάδας που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους για την αναμόρφωση και την πιθανή αποδυνάμωση της Fed.

Ερωτηθείς για τις απόψεις του σχετικά με την τρέχουσα, θεσμοθετημένη από το Κογκρέσο, εντολή της Fed να διατηρεί σταθερές τιμές και πλήρη απασχόληση, ο Πάουελ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τρέχουσα ρύθμιση έχει εξυπηρετήσει καλά το σκοπό της. Ορισμένοι επικριτές της διπλής εντολής θεωρούν ότι η Fed θα πρέπει να εστιάζει μόνο στον πληθωρισμό.

Η διπλή εντολή “ήταν καλό πράγμα”, δήλωσε ο Πάουελ, και δεν εμπόδισε τη Fed να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στην άνοδο των τιμών.

Ερωτηθείς σχετικά με έναν γύρο αλλαγών του 2020 στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της Fed που επέτρεπε υψηλότερο πληθωρισμό για να αντισταθμίσει περιόδους αδύναμου πληθωρισμού, ο Πάουελ είπε ότι αυτό εγκρίθηκε σε μια εποχή που τα χαμηλά επιτόκια φαίνονταν ενδημικά.

Έκτοτε “το ουδέτερο επιτόκιο πρέπει να έχει κινηθεί προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα”, είπε ο Πάουελ, σημειώνοντας το “περιοριστικό” επιτόκιο αναφοράς, που έχει οριστεί στο εύρος 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023 και χρησιμοποιείται για την ανάσχεση του πληθωρισμού. 

Τα υπόλοιπα σχόλιά του ακολουθούσαν την ακρόαση της Τρίτης στη Γερουσία, δείχνοντας τόσο αυξημένη πίστη στη συνεχή μείωση του πληθωρισμού όσο και αυξανόμενη ευαισθησία σχετικά με τον κίνδυνο να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική πολύ σφιχτή για πολύ καιρό και να επιβραδυνθεί η οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Όπως έκανε και την Τρίτη, ο Πάουελ δήλωσε στα μέλη της Βουλής ότι “περισσότερα καλά στοιχεία” θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.

Related posts

Η Βουλγαρία αρχίζει να αντικαθιστά το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο

timesadmin

Μολδαβία: Δημοψήφισμα στις 20 Οκτωβρίου για την ένταξη στην ΕΕ – Την ίδια ημέρα και οι προεδρικές εκλογές

protothema.gr

Γάζα: Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ – Ελέγχει ζώνη στα νότια σύνορα

wp-needuser

ΕΕ: Σύσταση για σχέδιο για τις κρίσιμες υποδομές με στόχο την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εσωτερικής αγοράς

James Rollner

Τουρκία: Η κόρη και ο γαμπρός του Ερντογάν καλούν σε συγκέντρωση για τη Γάζα

timesadmin

Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί την Ιαπωνία πως επίκειται να εκτοξεύσει άμεσα δορυφόρο

timesadmin