ΥΓΕΙΑ

Τα χρώματα που πρέπει να φοράτε για να απωθείτε τα κουνούπια

Τα-χρώματα-που-πρέπει-να-φοράτε-για-να-απωθείτε-τα-κουνούπια

Ποιο χρώμα είναι το χειρότερο αν θέλετε να αποφύγετε τα κουνούπια. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια και τα ίδια. Μόλις αρχίζει να σουρουπώνει – ή και νωρίτερα ακόμα – αρχίζετε να δέχεστε ανηλεείς επιθέσεις από τα κουνούπια. Δεν έχει σημασία που βρίσκεστε, αυτά θα σας βρουν ακόμα κι αν γύρω σας έχετε σε λειτουργία εντομοαπωθητικά προϊόντα.

Αν θέλετε να προστατευθείτε, ίσως πρέπει να προσέξετε και τι χρώμα ρούχα φοράτε. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ορισμένα χρώματα είναι «μαγνήτες» για τα κουνούπια. Άλλα, πάλι, τα αφήνουν παγερά αδιάφορα.

Μία από τις σχετικές μελέτες δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές έβαλαν σε έναν θάλαμο κηλίδες ποικίλων χρωμάτων και τις ψέκασαν με διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το αέριο που εκλύουμε με την εκπνοή. Αυτό είναι που αντιλαμβάνονται πρώτα τα κουνούπια, για να έρθουν προς το μέρος μας. Χωρίς αυτό, δεν θα μας έδιναν καμία σημασία.

Η έρευνα έδειξε ότι τα κουνούπια προσελκύονταν περισσότερο από το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μαύρο και το κυανό (γαλάζιο του ουρανού) χρώμα.

Αντιθέτως, τα κουνούπια αγνοούσαν τις κηλίδες που ήταν πράσινες, μωβ, μπλε ή άσπρες. Το ίδιο συνέβη και όταν ένας ερευνητής έβαλε το χέρι του μέσα στον θάλαμο, φορώντας ένα πράσινο γάντι ψεκασμένο με διοξείδιο του άνθρακα.

Η θερμότητα του δέρματος

Ωστόσο δεν αρκεί να αλλάξετε μπλουζάκι για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειασθεί να σκεπάσετε σημαντικό τμήμα του σώματός σας. Και αυτό, διότι τα κουνούπια αντιλαμβάνονται τη θερμότητα που εκπέμπει το δέρμα μας, βλέποντας μία έντονη πορτοκαλοκόκκινη φιγούρα στο σκούρο φόντο του δειλινού.

«Οι έως τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι τέσσερα είναι τα κύρια μηνύματα που προσελκύουν τα κουνούπια. Η αναπνοή μας, ο ιδρώτας, η θερμοκρασία του δέρματος και το κόκκινο χρώμα», δήλωσε ο Dr. Jeffrey Riffell, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Το χρώμα αυτό, όμως, δεν υπάρχει μόνο στα ενδύματά μας. Το εκπέμπει και το δέρμα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής».

Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, καλό θα ήταν να προσαρμόζετε αναλόγως και τα χρώματα στα μαξιλάρια και στα άλλα υφάσματα στη βεράντα σας. Και αν αρνείστε κατηγορηματικά να φορέσετε ανοικτόχρωμα ή παστέλ χρώματα, δοκιμάστε τους ουδέτερους ή γήινους τόνους. Θα σας βοηθήσουν να «ενσωματωθείτε» στο περιβάλλον σας και ίσως κρυφτείτε έτσι από τα κουνούπια.

Φωτογραφία: iStock

The post Τα χρώματα που πρέπει να φοράτε για να απωθείτε τα κουνούπια appeared first on coollife.gr.

Related posts

Μελέτη επιχειρεί να απαντήσει, γιατί πεινάς αφού έχεις φάει

James Rollner

Καμπανάκι για γνωστό παυσίπονο: Προσέξτε μην παίρνετε μεγάλες δόσεις

timesadmin

Το tai chi μειώνει την πίεση περισσότερο από την αερόβια άσκηση [μελέτη]

timesadmin

Στο εξώφυλλο του NBA2K24 ο Κόμπι Μπράιαντ

timesadmin

Χρόνιος πόνος: Τι είναι και πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε στον ειδικό

timesadmin

Η πλατφόρμα X έχασε παραπάνω από τη μισή της αξία, από όταν ο Έλον Μασκ αγόρασε το Twitter

timesadmin