Τα-τάνκερ-κάνουν-ουρά-στα-ανοιχτά-της-Τουρκίας-λόγω-του-πλαφόν-στο-ρωσικό-αργό
ΚΟΣΜΟΣ

Τα τάνκερ κάνουν ουρά στα ανοιχτά της Τουρκίας λόγω του πλαφόν στο ρωσικό αργό

Μποτιλιάρισμα στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας έχουν προκαλέσει τα τάνκερ την πρώτη ημέρα του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο που επιβλήθηκε από τη Δύση, με την Τουρκία να ζητά απόδειξη ασφάλισης για όλα τα πλοία, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Περίπου 19 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου περίμεναν να διασχίσουν τα τουρκικά ύδατα τη Δευτέρα, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο μεσίτες πλοίων, εμπόρους πετρελαίου, αλλά και υπηρεσίες δορυφορικής παρακολούθησης.

Το ανώτατο όριο τιμής στα 60 δολ. το βαρέλι που επέβαλε η G7, η Αυστραλία και τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο της Δύσης απέναντι στη Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η συμφωνία επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με τη χρήση πλοιων από τα κράτη μέλη της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασφαλιστικών εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται στο όριο ή κάτω από το ανώτατο όριο.

Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι το ανώτατο όριο θα αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητά της να συνεχίσει  αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τέσσερα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε ζητήσει νέα απόδειξη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για κάθε σκάφος που πλέει στα στενά της υπό το φως των μέτρων.

Τα σκάφη είχαν αγκυροβολήσει κοντά στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, τα δύο στενά που συνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας με τις διεθνείς αγορές.

Το πρώτο δεξαμενόπλοιο έφτασε στις 29 Νοεμβρίου και από τότε είναι σε αναμονή, ανέφερε ένας μεσίτης πλοίων που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Related posts

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία με ελάχιστο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης

timesadmin

Μ. Ντράγκι: Η αποφυγή μιας επισιτιστικής κρίσης πρέπει να ξεκινήσει από την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών

timesadmin

Διαψεύδει η Τράπεζα της Ιταλίας τα περί παραίτησης του διοικητή της

timesadmin

Γ. Οικονόμου: Είμαστε απολύτως απέναντι σε οτιδήποτε είναι εναντίον θεμελιωδών αξιών του Διεθνούς Δικαίου

timesadmin

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

timesadmin

Αίγυπτος: Σε θάνατο καταδικάστηκαν 10 τζιχαντιστές των “Ταξιαρχιών του Χελουάν”

timesadmin