Τα-συν,-τα-πλην-και-οι-“γκρίζες-ζώνες”-του-προϋπολογισμού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα συν, τα πλην και οι “γκρίζες ζώνες” του προϋπολογισμού

-|- 

Με το βλέμμα στα έσοδα του Οκτωβρίου βρίσκεται αυτόν τον καιρό το οικονομικιό επιτελείο, θέλοντας να διαπιστώσει αν η υπέρβαση κατά 1,1 δισ. για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν συγκυριακή ή θα έχει συνέχεια. 

Οι προσδοκίες εντοπίζονται και στους άμεσους, αλλά και τους έμμεσους φόρους. Κατ’ αρχήν το υπουργείο θα περιμένει μέχρι και την Παρασκευή την ανταπόκριση των πολιτών στην δόση εισοδήματος και την τριπλή δόση ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλλουν ως το τέλος του μήνα. Από την πληρωμές Οκτωβρίου, αναμένονται έσοδα ύψους 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στο εννεάμηνο οι φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων καταγράφουν υπέρβαση έναντι των στόχων κατά 615 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, σε ότι αφορά στα έσοδα από έμμεσους φόρους μετά τα μέσα του χρόνου η πορεία είναι ανοδική. Σε αυτό βοήθησε η πορεία του τουρισμού, για τον οποίο εκτός από την ανάκαμψη κατά τουλάχιστον 60% που παρουσιάζει σε σχέση με το 2019 έχει και μεγαλύτερη διάρκεια που θα επεκταθεί ως και τον Νοέμβριο Σε μια δεύτερη ανάγνωση η επέκταση της σεζόν μετέφερε για πρώτη χρονιά τους μήνες του φθινοπώρου. Την διαφορά σε σχέση με πέρσι αναμένεται ότι θα κάνει και η επανεκκίνηση του χειμερινού τουρισμού. 

Ακόμη η δυσάρεστη εξέλιξη των διαδοχικών ανατιμήσεων κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, πετρέλαια θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα) αναμένεται από εδώ και πέρα να φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Στο εννεάμηνο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφει οριακή υπέρβαση κατά 19 εκατ. ευρώ ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών καταγράφει μείωση κατά 77 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το στόχο του ΜΠΔΣ. Η κατάσταση θα αλλάξει το επόμενο διάστημα με βοηθό και το χειμώνα, αφού να νοικοκυριά θα αναγκαστούν να αυξήσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης (άρχισε να διατίθεται από τα μέσα του μήνα) για τις ανάγκες θέρμανσης των σπιτιών αλλά και των καταστημάτων. 

Οι δαπάνες 

Οι δημόσιες δαπάνες για το εννεάμηνο είναι αυξημένες κατά 4,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο καταγράφεται μια υποεκτέλεση του σκέλους των δαπανών κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η υστέρηση οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των επιχορηγήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία κατά 506 εκατ. ευρώ τα οποία αναμένεται να αποδοθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επιπρόσθετα υπάρχει υστέρηση ύψους 409 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των λοιπών επιχορηγήσεων. Η αναβολή των υποχρεώσεων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομικές πιέσεις αν η εκκαθάριση τους συμπέσει με την έναρξη των μέτρων για την ανάσχεση των ανατιμήσεων των ενεργειακών προϊόντων το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ειδικά αν οι ανατιμήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. 

Το κακό σενάριο 

Απέναντι στο καλό σενάριο για τα έσοδα, υπάρχει και το κακό. Λόγω των πιέσεων από τις ανατιμήσεις, μπορεί αντί για αύξηση των εσόδων να έχουμε αύξηση των ληξιπρόθεσμών οφειλών με τους πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Η λύση σε αυτό θα δοθεί με την ένταξη των νέων χρεών, έστω και εκ των υστέρων, στην ρύθμιση των 24/48 δόσεων, που θα ξεκινήσει από την 1/1/2022 για όλα τα χρέη της πανδημίας. 

Ένας δεύτερος φόβος είναι αν οι ανατιμήσεις οδηγήσουν σε περιορισμό της ιδιωτικής κατανάλωσης που είναι από τα βασικά συστατικά του ΑΕΠ αντιπροσωπεύοντας το 67% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος. Στην κατεύθυνση συνέχισης της κατανάλωσης το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης τόσο χρονικά με την επέκταση της διάρκειας τους έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 τόσο σε ότι αφορά την περίμετρο των δικαιούχων και το ύψος τους.

Related posts

Μνημόνιο συνεργασίας ΒΕΠ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών

timesadmin

Β. Κορκίδης για τα νέα μέτρα: Οφείλουμε να τα τηρήσουμε όλοι για να αποφύγουμε ένα πιθανό lockdown

timesadmin

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο για τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,8% για τον γενικό δείκτη τιμών κατηγοριών έργων νέων κτηρίων κατοικιών το γ’ τρίμηνο

timesadmin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία ετήσιων εντόκων 625 εκατ. την Τετάρτη

timesadmin

ΓΣΕΒΕΕ για επιδοτήσεις ρεύματος: Τα μέτρα υπολείπονται σημαντικά των αναγκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών

timesadmin