Τα-πρώτα-σχέδια-για-το-νέο-προϋπολογισμό-–-Τα-αγκάθια-στη-διαπραγμάτευση-με-Βρυξέλλες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα σχέδια για το νέο προϋπολογισμό – Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες

-|- 

Τα περιθώρια για ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση σταθερά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και σταθερής μείωσης του χρέους για την επόμενη χρονιά, έχει αρχίσει να διαμορφώνει το ΥΠΕΘΟ εν όψει της οριστικοποίησης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου για την Ελλάδα. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο δημοσιονομικές χώρος για νέες παρεμβάσεις τον επόμενο χρόνο είναι περίπου 1,23 δισ. ευρώ Από αυτά τα 880 εκατ. έχουν κατανεμηθεί ήδη σε μέτρα και έχουν ανακοινωθεί από το υπουργό εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τα γνωστά πια μέτρα αφορούν 
 

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% 

– Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 

– Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, 

– Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος 

– Την αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο,

– Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι βρέθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 350 εκ ευρώ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί για ελαφρύνσεις όπως για παράδειγμα τη μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία αντί για 0,5% θα γίνει για τον επόμενο χρόνο 1%

Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός έχει κατ επανάληψη αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού παρά της μειώσεις προηγούμενων ετών είναι ακόμη πού υψηλές. 

Το ερωτηματικό είναι αν οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν ως έχουν τους ελληνικούς υπολογισμούς ή θα περιορίσουν τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις 

Οι παρεμβάσεις προς την κοινωνία 

Παράλληλα βέβαια, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και αναμένεται να νομοθετήσει έως το φθινόπωρο μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες έχουν και δημοσιονομικό κόστος.

Η πρώτη από αυτές, είναι η οριστικοποίηση ενός νομοσχεδίου για τη στήριξη για της οικογένειας, με κίνητρα σε νέες αλλά και υφιστάμενες οικογένειες. Τα κίνητρα θα είναι ένα πλέγμα φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και δημιουργία υποδομών, οι οποίες θα επιτρέψουν τις νέες μητέρες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αυτού, αφορά τη συνέχιση του προγράμματος “Σπίτι μου” με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων και σε ζευγάρια ηλικίας μέχρι 50 ευρώ. Το νέο αυτό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ, από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μια δεύτερη παρέμβαση αφορά τη διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας για το δημόσιο που θα φτάνει το 15% των ετήσιων αποδοχών όσων θα συμμετέχουν στην εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων οι οποίοι θα τεθούν από τις αρχή της επόμενης χρονιάς.

Κρίσιμο κεφάλαιο ήταν και παραμένει, το θέμα των προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία και κυρίως η υγείας όπου εντοπίζονται σε πάγια βάση μεγάλες ελλείψεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών, ενώ ακόμη εκκρεμούν λόγω ΑΣΕΠ 6500 προσλήψεις στην υγεία 

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες, έχουν εντοπίσει ότι το μισθολογικό κονδύλι του δημοσίου είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και προειδοποιούν για πιστή ε εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε μια αποχώρηση.

Οι στόχοι 

Παράλληλα, το ΥΠΕΘΟ επεξεργάζεται και το πλάνο των στόχων που έχει θέσει για τον επόμενο χρόνο Ως γνωστό το Πρόγραμμα σταθερότητας 2024-2025 έχει θέσει το πήχη για την ανάπτυξη στο 2,6% για τον επόμενο χρόνο από 2,5% που αναμένεται να φτάσει φέτος. Ο βασικός δημοσιονομικός στόχος θα είναι η συνέχιση της μείωσης του χρέους. Η πρόβλεψη θέλει το χρέος ως ποσοστό τους ΑΕΠ, να μειωθεί τ ον επόμενο χρόνο στο 145,6% από 152,7% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου. Αυτό θα συνοδευτεί από πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ ή και υψηλότερο ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων. 

Related posts

ΥΠΕΝ: Προ των πυλών η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα από τη δεκαετία του ’90

timesadmin

Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ έθεσε εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη η Ελληνική Ένωση Καφέ

wp-needuser

Alpha Bank: Είναι η Ινδία ο νέος καταλύτης της παγκόσμιας οικονομίας;

timesadmin

Εθνική Τράπεζα: Σε νέες κορυφές στοχεύει ο τουρισμός το 2024

wp-needuser

Β. Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού μαραθώνιος που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

timesadmin

Σταθερό το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο

timesadmin