Τα-πέντε-βήματα-για-ενιαία-αντιπυραυλική-άμυνα-της-Ε.Ε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πέντε βήματα για ενιαία αντιπυραυλική άμυνα της Ε.Ε

Πώς προετοιμάζεται η Αθήνα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα θωράκισης των ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να αναπτύξει τη δική της ενιαία αντιαεροπορική ασπίδα, υπό την πίεση της Ρωσίας και την κοινή διαπίστωση ότι οι απειλές στο σύγχρονο πεδίο είναι πολυδιάστατες.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – - Realnews

Παράλληλα, η Ελλάδα επιταχύνει τις διαδικασίες για την πλήρη ενεργοποίηση του θόλου, που θα θωρακίσει κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν και την προμετωπίδα της αμυντικής διάταξης. Το θέμα της ευρωπαϊκής ασπίδας τέθηκε από κοινού από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, με την Ε.Ε. να υποδέχεται με θέρμη την ιδέα.

Προς το παρόν, τα χρήματα από το ευρωπαϊκό ταμείο Άμυνας δεν είναι αυτά που απαιτούνται, αφού στα 7,9 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την περίοδο 2021-2027 προστέθηκε επιπλέον 1,5 δισ., το οποίο όμως δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες της Ε.Ε. Για να φτάσουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής ασπίδας ήδη έχουν καταγραφεί τα πέντε πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν. Συγκεκριμένα:

Η ωρίμανση των τεχνικών ζητημάτων: Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αφορούν τις περιοχές που θα καλύψει αρχικά το σύστημα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επεκταθεί στη συνέχεια. Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση για τα διάφορα «επίκεντρα» του συστήματος, για παράδειγμα αν θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και στην ανατολική Ευρώπη ή αν το σύστημα θα επεκτείνεται και προς την κεντρική Ευρώπη.

Η διευθέτηση της χρηματοδότησης: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Γερμανία χρειάζεται περίπου 17 δισ. ευρώ για να θωρακίσει τους αιθέρες της. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο για την κάθε χώρα μέλος ξεχωριστά, όχι όμως όταν αφορά την ενωμένη Ευρώπη. Η διαφορά είναι ότι ως δαπάνη δεν θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό της κάθε χώρας, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνεται από ένα κοινό ταμείο.

Η απόφαση για τα συστήματα: Οι Ευρωπαίοι επιτελείς θα πρέπει να καταλήξουν στα ευρωπαϊκά αντιαεροπορικά συστήματα που θα προκριθούν αλλά και στον τρόπο που αυτά θα συνδυαστούν με τα αμερικανικά Patriot και τα Thaad ή τα ισραηλινής προέλευσης iron dome και Arrow 3, που ήδη χρησιμοποιούνται από χώρες-μέλη.

Τα κέντρα ελέγχου: Επίσης εκκρεμεί η απόφαση για το πού θα βρίσκεται το κεντρικό σύστημα διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων και για το πώς θα διασυνδεθεί με όλα τα κρατικά κέντρα ελέγχου.

Τα ρωσικά συστήματα: Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποσύρουν τα ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία πλέον δεν υποστηρίζονται λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε. στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να δώσει τους S-300, τα TOR-M1 και τα OSA-AK, αρκεί να αντικατασταθούν άμεσα και τουλάχιστον με ισοδύναμα αν όχι καλύτερα- συστήματα, για τα οποία θα υπάρχει και υποστήριξη σε βάθος χρόνου.

Ο τρόπος υλοποίησης των πρώτων βημάτων μέχρι την τελική φάση τέθηκε επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Όπως τόνισε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, για να πραγματοποιηθεί αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα, ενώ η δεύτερη αφορά την ενίσχυση της εθνικής θωράκισης. «Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντιdrone και αντιαεροπορικού θόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο ελληνικός θόλος

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχει τη μέγιστη βιομηχανική συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ασπίδα και ποντάρει στην ανάπτυξη του ελληνικού θόλου με ταχύτατες διαδικασίες. Εκτιμάται ότι, όταν η Ε.Ε. φτάσει στο σημείο υιοθέτησης του μοντέλου θωράκισής της, υπό το πρίσμα της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το υπό εξέλιξη πρότυπο σύστημά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου βρίσκονται στο στάδιο σύνθεσης προτάσεων με ήδη δρομολογημένα προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, όπως το αντιdrone σύστημα.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον «έξυπνο στρατό», που εγκρίθηκε πρόσφατα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Οι τεχνολογίες που επεξεργάζονται και οι τρεις κλάδοι μπορούν να συνδυάζονται, με ταυτόχρονη αξιοποίηση πολλαπλών δεδομένων που προέρχονται από διαστημικούς, αερομεταφερόμενους και επίγειους αισθητήρες, δεδομένα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές πληροφοριών που αναλύονται μέσα από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, προωθείται η ανάπτυξη ενός συστήματος που ενσωματώνει στρατιωτικά και εμπορικά εργαλεία για την εκτέλεση περιφερειακών αποστολών ασφάλειας. Ουσιαστικά, το νέο σύστημα θα δρα ως ένας αυτοματοποιημένος πολλαπλασιαστής ισχύος, ο οποίος θα έχει ένα τακτικό και υποστρατηγικό πλεονέκτημα, ικανό να βελτιώσει την ακρίβεια προσβολής σε βάθος των κέντρων βάρους του αντιπάλου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Related posts

Στο Λονδίνο η Παπαδοπούλου για διμερείς σχέσεις και την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

timesadmin

Έρευνα MRB: Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης

timesadmin

Financial Times κατά Σούνακ: Ακατανόητη η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη, μειώνει τη Βρετανία στα μάτια του κόσμου

timesadmin

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η εξειδίκευση των μέτρων για την ακρίβεια από τον Κώστα Σκρέκα

timesadmin

Μητσοτάκης στη συνάντηση με Γιούροβα: «Απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια η κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή»

timesadmin

Δούκας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να προχωρήσει με αντιλήψεις υποταγής στην κεντρική συγκεντρωτική εξουσία»

timesadmin