Τα-ντιλ-και-τα-νούμερα-που-βλέπουν-οι-τραπεζίτες-για-την-επόμενη-ημέρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ντιλ και τα νούμερα που βλέπουν οι τραπεζίτες για την επόμενη ημέρα

Του Λεωνίδα Στεργίου

Οι εκτεταμένες παρενέργειες από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Μόνο ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού είναι αρκετός για να ροκανίσει την ανάπτυξη και να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών αρχών. Κι αυτά με όποια συνέπεια στο διαθέσιμο εισόδημα, την κατανάλωση, τις εξαγωγές, τα δημοσιονομικά μεγέθη, τις συνθήκες στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος.

Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Θα το έβλεπαν γεμάτο εάν δεν παραδέχονταν ότι η εξωγενής −κατά κύριο λόγο− αρνητική συγκυρία έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία περνούσε σε έναν νέο ανοδικό κύκλο. Σύμφωνα με τους Έλληνες τραπεζίτες, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και το ρεκόρ εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικά το 2021, έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έχουν ποντάρει σε έναν ανοδικό κύκλο της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

 Η προετοιμασία

Πρόκειται δηλαδή για δρομολογημένες και στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες άρχισαν να ωριμάζουν από το 2021 και μεγάλο μέρος τους θα πραγματοποιηθεί το 2022 και τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλες επενδύσεις και οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις απαιτούν χρόνο προετοιμασίας και ωρίμανσης, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη. Δεν κλείνει ένα ντιλ σήμερα και η επένδυση και η χρηματοδότηση δίνεται την άλλη μέρα. Αριθμοί και επίσημες επιχειρηματικές ανακοινώσεις επιβεβαιώνουν την προετοιμασία αυτή:

Πρώτον, άντληση κεφαλαίων μέσω εταιρικών ομολόγων 4,2 δισ. ευρώ και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου 0,5 δισ. ευρώ το 2021, χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες κινήσεις από τις τράπεζες που σχεδόν διπλασιάζουν το συνολικό ποσό (προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που έρχονται).

Δεύτερον, ρεκόρ εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 5,4 δισ. ευρώ το 2021, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

στερ2

Τρίτον, πραγματοποιήθηκαν 76 ντιλ (εξαγωγές, συγχωνεύσεις) αξίας 4,3 δισ. ευρώ το 2021, ενώ ανακοινώθηκαν (2021 και 2022) κι άλλα που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022, αξίας 6,3 δισ., σύμφωνα με την PwC. Η ίδια, σε έκθεσή της, εκτιμά επιπλέον 2,3 δισ. από δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις το 2022.

Τέταρτον, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης κλείνουν συμβάσεις από τον Φεβρουάριο και μετά που θα χρηματοδοτηθούν μέσω τραπεζικού δανεισμού, 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Οι εκταμιεύσεις από τις τράπεζες υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ προς το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Επομένως, τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το 2023, όταν θα προστεθούν και εκείνες για τις επενδυτικές συμβάσεις του 2022. Συνεπώς, θα υπάρχει μια αυξητική ροή χρηματοδότησης.

Πέμπτον, ο τραπεζικός δανεισμός προς μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω δρομολογημένων και νέων επιχειρηματικών ντιλ, θα αυξηθεί φέτος σε περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Αυξητικά λειτουργεί ο πληθωρισμός ειδικά για τις ενεργειακές εταιρείες, αλλά και για άλλους κλάδους, λόγω υψηλότερου κόστους πρώτων υλών και αποθεμάτων. Τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις ίσως ξεπεράσουν τον στόχο των 1,6 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων υποχρεώσεων από την ακρίβεια και τη γενικότερη άνοδο της ζήτησης από τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις μεγαλύτερων επιχειρήσεων (προμηθευτές, πελάτες, εργολάβοι κ.λπ.).

στερ3

Έκτον, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεών τους και των πωλήσεων στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά, θα ξεπεράσουν το 2022 τα 10 δισ. ευρώ (λογιστική αξία).

Επιχειρηματικές συμφωνίες που κλείνουν το 2022

Μπορεί οι περισσότερες να ανακοινώθηκαν το 2021 ή αρχές του 2022, αλλά τα μεγάλα ντιλ θέλουν χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν. Και δεν είναι μόνο οι πρόσφατες και μεγάλες συμφωνίες, όπως των Motor Oil – Ελλάκτωρ και Cosmos Aluminium – ΕΤΕΜ. Οι “εκκρεμότητες” αφορούν σχεδόν όλους τους κλάδους, σύμφωνα με έκθεση της PwC, που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες από τις τράπεζες για μεγάλο όγκο ντιλ που είτε δρομολογείται είτε ετοιμάζεται να ανακοινωθεί αργότερα.

στερ4

Τράπεζες και ασφάλειες

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών το 2022. Η απόκτηση του 49% του μεριδίου της Viva Wallet από την J.P. Morgan θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της συμφωνίας από τις ρυθμιστικές αρχές, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 1,02 δισ. ευρώ. Στον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών, η ΝΝ ολοκλήρωσε τέλος Ιανουαρίου 2022 την εξαγορά της Metlife Ελλάδος, ενώ η Allianz ανακοίνωσε την απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 207 εκατ. Στον τομέα των καρτών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Alpha Bank παραχωρεί το 51% της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών στην ιταλική Nexi έναντι 157 εκατ., η Τράπεζα Πειραιώς παραχωρεί το 100% της Piraeus Bank Merchant Acquiring Business στην Euronet Worldwide έναντι 300 εκατ., η Εθνική Tράπεζα παραχωρεί το 51% της NBG Merchant Acquiring Business στην Evo Payments έναντι 158 εκατ., ενώ η Eurobank το 80% της Eurobank Merchant Acquiring Business στη Worldwide. Έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC. Η συνολική αξία των συναλλαγών του κλάδου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Τρόφιμα και ποτά

Στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez International, με το τίμημα της εξαγοράς να ξεπερνά τα 1,6 δισ. Η Coca-Cola HBC ολοκλήρωσε στα μέσα Ιανουαρίου 2022 την απόκτηση του 52,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt (CCBCE) έναντι 259 εκατ. Η απόκτηση του εναπομείναντος 42% ολοκληρώθηκε στο τέλος του ίδιου μηνός, με το τίμημα να εκτιμάται στα 123 εκατ. Η Dardanel Onentas Gida Sanayi AS εξαγόρασε την G. Kallimanis S.A. έναντι 6 εκατ. Οι εξαγορές των εταιρειών Άλφα Διανομές, Inkat, Delivery.gr και Ε-table από την Delivery Hero αναμένουν την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το συνολικό τίμημα των συναλλαγών εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 2 δισ. 

Διασκέδαση

Έως το τέλος του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά του ΟΠΑΠ από την Allwyn Entertainment έναντι 327,4 εκατ.

Τηλεπικοινωνίες και μεταφορές

Η απόκτηση της Wind Hellas από τη United Group ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου 2022, με το τίμημα να ανέρχεται γύρω στο 1 δισ. Η αμερικανική Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, υπέγραψε την εξαγορά του 100% της ελληνικής startup Accusonus, με το τίμημα να προσεγγίζει τα 100 εκατ. Η ελληνική εταιρεία Mantis εξαγοράστηκε από τη γερμανική Ecovium έναντι 60 εκατ., ενώ το EOS Capital Partners προχώρησε στην εξαγορά των εταιρειών Αρχειοθήκη Α.Ε. και mod IT Services GmbΗ. Οι υπόλοιπες έως τώρα συμφωνίες του κλάδου περιλαμβάνουν την εξαγορά της CSA από την Epsilon Net, της Logon από την Entersoft και της Regate στη Softone. Η συνολική αξία των εξαγορών του κλάδου αναμένεται πάνω από 1 δισ. το 2022.

Βιομηχανία

Στις αρχές του 2022 ολοκληρώθηκε η απόκτηση της Χάλυψ από τον όμιλο Ηρακλής. Η τελική απόφαση του ΣτΕ για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ στην εταιρεία Milina Enterprises Company Limited αναμένεται να ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 62,5 εκατ. Η ελληνική startup Pollfish εξαγοράστηκε αρχές του χρόνου από την αμερικανική εταιρεία Prodege.

στερ5

 Ακίνητη περιουσία

Στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2022 πρόκειται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του project Skyline της Alpha Bank, όπου η Alpha Αστικά Ακίνητα πρόκειται να μετασχηματιστεί σε εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Η Alpha Αστικά Ακίνητα θα αποσχίσει και θα πωλήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε μη εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Alpha Βank, η οποία θα αποτελέσει το ειδικό όχημα (SPV) της συναλλαγής για το Skyline. Εν τω μεταξύ η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε την εξαγορά του 52% των μετοχών της Trastor, με το συμφωνηθέν τίμημα να ανέρχεται στα 98 εκατ., ενώ το 100% της Lamda Ilida περνάει στην Prodea Investments.

 Ενέργεια

Η σουηδική εταιρεία Metacon AB ανακοίνωσε την απόκτηση της ελληνικής Helbio έναντι 11 εκατ. Η ιταλική Eni εισήλθε με τη σειρά της στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, εξαγοράζοντας την ελληνική Solar Konzept, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια εξαγόρασαν την Τανάγρα Ενεργειακή.

 Ιδιωτικοποιήσεις

Το σύνολο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις για το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, αφού ήδη η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στις ΓΕΚ Τέρνα και Egis Projects βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η συνολική αξία της παραχώρησης αποτιμάται στα 2,3 δισ., εκ των οποίων σχεδόν τα 1,5 δισ. αναμένεται να καταβληθούν εντός του 2022.

Παράλληλα, στην αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων και μαρινών προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, η παραχώρηση πολλών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Σε ώριμη φάση θεωρείται ότι βρίσκονται ήδη οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η παραχώρηση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου. Για το 2022, επίσης, αναμένονται έσοδα από τη ΔΕΠΑ Υποδομών (476 εκατ. ευρώ), τη δεύτερη δόση του Ελληνικού (167 εκατ. ευρώ) και από έργα που ήδη βρίσκονται ή αναμένεται να εισέλθουν σε διαγωνιστική διαδικασία, όπως Αττική Οδός, περιφερειακά λιμάνια και μαρίνες (Βόλου, Πύλου, Λευκίμμης και μαρίνα Megayacht Κέρκυρας), καθώς και λοιπά ακίνητα ΤΑΙΠΕΔ, όπως τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές.

Related posts

Ταμεία: Αύξηση δαπανών για συντάξεις προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022

timesadmin

Μ. Σάλλας στο Capital.gr: Θετική η χρηματοδότηση υγειών επιχειρήσεων από funds

timesadmin

Στα ύψη ο πληθωρισμός και τον Δεκέμβριο

timesadmin

Τουρισμός: Σε τροχιά ανόδου η αμερικανική αγορά, αυξάνονται οι απευθείας πτήσεις

timesadmin

Με αναδρομική ισχύ από 01.01.2022 το πλαφόν στα ακίνητα

timesadmin

Δώρο Χριστουγέννων 3 ταχυτήτων για τους πληγέντες από την πανδημία

timesadmin