Τα-μηνύματα-της-fitch-για-την-ελληνική-οικονομία:-Εύσημα-και-προειδοποιήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα της Fitch για την ελληνική οικονομία: Εύσημα και προειδοποιήσεις

-|-

Με την παρατήρηση ότι η Ελλάδα εμφανίζει πιστοληπτική ικανότητα πάνω από ΒΒΒ (μια βαθμίδα πάνω από την σημερινή) σε όρους κατά κεφαλή εισοδήματος και γενικότερης διοίκησης ξεκινούσε ο οίκος Fitch τον σχολιασμό του για την τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας. 

Παρότι ο οίκος διατήρησε το αξιόχρεο στην βαθμίδα ΒΒΒ- και την αξιολόγηση της οικονομίας σε “σταθερή”, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση της σε θετική, η αξιολόγηση ήταν απολύτως θετική. 

Οι μόνες αρνητικές παρατηρήσεις που έκανε ο οίκος αφορούσαν πάγια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα σε ένα η δύο χρόνια. Με μια σύντομη αναφορά, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία πάσχει ακόμη από ένα υψηλό χρέος, την υψηλή αν και μειούμενη ανεργία και κάποια συνεχιζόμενες αδυναμίες στην τραπεζικό κλάδο. Με το τελευταίο, επαναφέρει εμμέσως το θέμα των αναβαλλόμενων φόρων που επηρεάζουν την ποιότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων. 

Κατά τα λοιπά δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα ακόμη για τις δημοσιονομικές προσαρμογές συνολικού ύψους 29 δις ευρώ που (12% του ΑΕΠ) που πρόκειται να κάνει η Eurostat τον επόμενο χρόνο, οι οποίες είναι πιθανό να αυξήσουν κατά 5,6% του ΑΕΠ το ύψος του χρέους. Η προσαρμογή αφορά την ανακατάταξη των εγγυήσεων ύψους 17 δις ευρώ που έχει δώσει το δημόσιο για το πρόγραμμα Ηρακλής και την εγγραφή 12 δις ευρώ από τους αναβαλλόμενους τόκους του δανείου των 96 δις ευρώ από τον EFSF. Όπως τονίζει μάλιστα, μπορεί να αυξηθεί κατά τι το ονομαστικό ύψος του χρέους αλλά αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες δαπάνες χρηματοδότησης για την εξυπηρέτησή του. 

Θετικές παρατηρήσεις 

Κατά τα λοιπά, ο οίκος είναι απολύτως θετικός για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και για τις δημοσιονομικές της επιδόσεις. 

Σε ότι αφορά το μέγεθος του χρέους, η Fitch προσυπογράφει την σταθερή μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο εκτιμά ότι θα πέσει κάτω από το 148% ως το τέλος του 2025, αλλά για σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2024-2025.

Θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει θετική ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,3% για το 2023 και το 2,4% 2024. Η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί και από ην απορρόφηση των κονδυλίων των Ταμείου Ανάκαμψης, η επίδραση των οποίων για κορυφωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2026. Τονίζει ωστόσο ότι το δανειακό σκάλος των 17,7 δις από το πρόγραμμα θα συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το 2026.

Τέλος, καλό βαθμό παίρνει από την Fitch και η πορεία εξυγίανσης των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες όπως λέει ο αμερικανικός οίκος είναι επαρκώς κεφαλαποιημένες, έχουν πλέον θετική κερδοφορία και με την βοήθεια των υψηλών επιτοκίων και επιπλέον έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους.

 Ίσως τον Νοέμβριο 

Οι μόνοι λόγοι που αναφέρει ως παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια υποβάθμιση της οικονομίας είναι η δημοσιονομική χαλάρωση που θα επιδεινώσει την δημοσιονομική πορεία της χώρας ή ένα γεγονός που θα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Related posts

Υπ. Εργασίας: Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 7 Ιουνίου

wp-needuser

Moody’s: Αναβάθμισε την αξιολόγηση του Δήμου Αθηναίων

timesadmin

Επεκτείνεται το σχέδιο για φθηνές άμεσες ηλεκτρονικές πληρωμές – Σε ποιες συναλλαγές θα επεκταθούν και πότε

wp-needuser

ΗΠΑ: Αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβρη κόντρα στις προβλέψεις

timesadmin

Point System για τη φερεγγυότητα εργοδοτών από τον ΕΦΚΑ

timesadmin

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή: Επιπλέον 68.122 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα

timesadmin