-|-
Τα στοιχεία που θα διατηρήσουν το θετικό “story” της οικονομίας σε εταίρους και αγορές μετά την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Το πρώτο στοιχείο, αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τέταρτη στη σειρά χρονιά, πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μπορεί η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί φέτος στο 2,4 % από 5.6% το 2021, αλλά θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το 0,6% που αναμένεται να πετύχει φέτος η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Για το 2024, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,9% αντί 3% που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου αλλά θα είναι και πάλι υπερδιπλάσια, από το 1,3% που αναμένεται να πετύχει η ΕΕ και η Ευρωζώνη.
Η απόκλιση αυτή φανερώνει ότι μετά από χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης σε επίπεδο εισοδημάτων με την ΕΕ αλλάζοντας ταυτόχρονα έστω και με αργούς ρυθμούς το αναπτυξιακό της μοντέλο. Τούτο, με δεδομένο ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% φέτος και 15,1% το 2024 ενώ οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,7% φέτος και 5,6% το επόμενο χρόνο με τη βοήθεια βέβαια και της καλής πορείας του τουρισμού.
Ο πληθωρισμός που ροκανίζει επί δύο χρόνια τα εισοδήματα θα υποχωρήσει περαιτέρω από το 3,9% που θα φτάσει σε ετήσια βάση το 2023 στο 2,6% το 2024.
Αύξηση εισοδημάτων κατά 1,6 δισ.
Όλα αυτά θα είναι απλώς “ευημερία των αριθμών” αν δεν είχαν ανταπόκριση και στα εισοδήματα. Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισοδημάτων.
Εκτός από την επόμενη αύξηση του κατώτερου μισθού, η οποία δεν θα επιβαρύνει μεν τον προϋπολογισμό, αλλά θα είναι πολιτική απόφαση του οικονομικού επιτελείου στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:
– Το νέο μισθολόγιο οι εργαζόμενοι το 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ, έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
– Τις αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3% δηλαδή από 10-25 ευρώ το μήνα.
– Την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά.
– Την απαλλαγή της συμμετοχής από τα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
– Το “ξεπάγωμα” των τριετιών. Από Φεβρουάριο ξεκινούν να καταβάλλονται οι τριετίες (αύξηση 78 ευρώ) ενώ Απρίλιο θα δουν αύξηση και όσοι αμείβονται με τα ελάχιστα όρια των συλλογικών συμβάσεων (τουλάχιστον 20 ευρώ ως 40 ευρώ στον κατώτατο μισθό).
– Τις αυξήσεις των επιδομάτων. Μέσα στη χρονιά αυξάνονται επίσης τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα).
– Την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.
– Την μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο. Το “κούρεμα” θα είναι από 25 έως 100 ευρώ.
– Την καταβολή του youth pass των 150 ευρώ για τους νέους 18-19 ετών
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις σε αυτά θα προστεθεί και η πρώτη φάση της μείωσης του τέλος επιτηδεύματος σε συνδυασμό με το νέο τεκμαρτό προσδιορισμό του φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Στα μέτρα στήριξης για φέτος προστίθεται και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης των 352 εκατ. ευρώ που θα δοθεί σε 2,4 εκατ. οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας πριν από το τέλος του 2023.
Σύλληψη 1 δισ. από φοροδιαφυγή
Στους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου είναι η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής να αποδώσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον νέο τύπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και 350 – 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να είναι η συγκομιδή από την ενεργοποίηση μέτρων όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές η υποχρεωτική χρήση του My Data τα κίνητρα που ετοιμάζονται για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και οι αναβαθμισμένοι έλεγχοι στις δαπάνες.
Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024
Όλα αυτά ενώ η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει επίσημα από φέτος και σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το οποίο θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο σε 2,1% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα το δημόσιος χρέος θα μειωθεί στο 152,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024 ενώ ετοιμάζονται κινήσεις με νέες προεξοφλήσεις δανείων από το πρώτο μνημόνιο που θα μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του υπολοίπου του χρέους.