Τα-αυξημένα-έσοδα-πρόκριμα-για-νέα-μέτρα-στήριξης-ως-το-τέλος-του-χρόνου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αυξημένα έσοδα πρόκριμα για νέα μέτρα στήριξης ως το τέλος του χρόνου

-|- 

Η υψηλότερη ανάπτυξη θα δώσει το δημοσιονομικό περιθώριο για το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης που θα περιλαμβάνει και τη δεύτερη επιταγή ακρίβειας (ή κάτι ανάλογο) αλλά και την τελευταία τρίμηνη επιδότηση των καυσίμων. Παράλληλα βέβαια, θα βοηθήσει έμμεσα από το 2022 και στην εφαρμογή ελαφρύνσεων του 2023. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 7% στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, δίνει βάσιμες ελπίδες στο οικονομικό επιτελείο, ότι στο τέλος του έτους η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 3,5% που προβλέπει φέτος για την Ελλάδα το “συντηρητικό” ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Τούτο με δεδομένο, ότι και οι δύο οργανισμοί προβλέπουν ότι, εκτός από την ανάκαμψη του τουρισμού, τόσο οι επενδύσεις όσο και οι εξαγωγές, θα έχουν και φέτος διψήφια ποσοστά αύξησης παρά την ενεργειακή κρίση.  

Κατά τη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων, ο ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Θόδωρος Σκυλακάκης παραδέχθηκε ότι από τον Απρίλιο ακόμη, έχει φανεί η ανοδική πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.  Αν εκπληρωθεί η βάσιμη προσδοκία των επαγγελματιών του κλάδου ότι ο τουρισμός θα επανέλθει φέτος στον τζίρο του 2019 και η τουριστική περίοδος θα παραταθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, όπως συνέβη και το 2021, θα έχουμε θετικές εξελίξεις και στα έσοδα. 

Προσδοκίες για μεγάλη υπέρβαση εσόδων

Αν ο τζίρος του τουρισμού φτάσει ή ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ όπου είχε φτάσει το 2019, έναντι των 15 δισ. ευρώ που υπολογίζει το ΥΠΟΙΚ, ο τουρισμός θα δώσει άνετα επιπλέον 1,5% στο ΑΕΠ, ανεξάρτητα από την περαιτέρω αύξηση που θα προκύψει από την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι μια μονάδα επιπλέον ΑΕΠ, μπορεί να αυξήσει τα έσοδα περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ κοντά στον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να προσβλέπει με ασφάλεια πρόσθετα, επιπλέον έσοδα, περίπου 750 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους. 

Τα χθεσινά μέτρα όσον αφορά τo Fuel Pass 2 και την πρόωρη επιστροφή του ΕΦΚ των αγροτών με κόστος 376 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, χωρίς να υπολογιστεί η εφάπαξ πληρωμή περίπου 600 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.  Αν ο τουρισμός αποδώσει όσο αναμένεται, θα μπορούν να προβλεφθούν επιπλέον 700 -750 εκατ. ευρώ. Τότε, θα δούμε και μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας για τους οικονομικά ευάλωτους αλλά και μια τρίτη επιδότηση καυσίμων για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.  Επιπλέον, στα δημόσια έσοδα θα προστεθούν μέχρι και το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επομένου, τα 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που εγκρίθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία.  Τα χρήματα αυτά, δεν υπολογίζονται εκ των προτέρων στα τακτικά έσοδα και υποτίθεται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.  Στην παρούσα χρονική φάση, όμως μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να μην αυξηθεί. Να καλύψουν δηλαδή πραγματικές ανάγκες, οι οποίες διαφορετικά, θα καλύπτονταν από δανεισμό.  

Οι ελαφρύνσεις του 2023

Μέχρι στιγμής, για φέτος έχουν υπολογιστεί μέτρα στήριξης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό.  Από αυτά τα 490 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο Fuel Pass, οι επιδοτήσεις σε πετρέλαιο κίνησης, ταξί, αγρότες και η πρώτη επιταγή ακρίβειας.  Σε αυτά, προστίθενται τα χθεσινά μέτρα ύψους 375 εκατ. ευρώ και το 1,1 δισ. από τη συμμετοχή του προϋπολογισμού στην παρέμβαση για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Μαζί με το τελευταίο κομμάτι των μέτρων στήριξης που θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.  

Τα δύο βασικά μέτρα που το ΥΠΟΙΚ θέλει να εφαρμόσει το 2023 είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Τα δύο μέτρα έχουν δημοσιονομικό κόστος 2,1 δισ.  Ο δημοσιονομικός χώρος για να εφαρμοστούν θα προκύψει από την αυξημένη ανάπτυξη κατά 4,8% τον επόμενο χρόνο αλλά και τη μη επανάληψη κάποιων μέτρων στήριξης του 2022.

Related posts

Γ. Γεωργαντάς: Ενισχύουμε καλλιέργειες που διασφαλίζουν επισιτιστική επάρκεια

timesadmin

Νέος υποδιοικητής Οικονομικών του ΕΦΚΑ ο Νίκος Χουρδάκης

timesadmin

Συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας σε ταυτόχρονες έρευνες σε 14 κράτη της ΕΕ για απάτη 2,2 δισ. ευρώ

timesadmin

Πάνω από 2.500 αιτήσεις σε 24 ώρες για τα νέα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ

timesadmin

Tα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας που λήγουν στις 31 Μαΐου

timesadmin

Τα “κόκκινα” δάνεια φρενάρουν τις επενδύσεις

timesadmin