Ταϊβάν:-Παραιτήθηκε-από-την-ηγεσία-του-κόμματός-της-η-πρόεδρος-Τσάι-μετά-την-ήττα-στις-τοπικές-εκλογές
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της η πρόεδρος Τσάι μετά την ήττα στις τοπικές εκλογές

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν υπέβαλε την παραίτησή της από την ηγεσία του κυβερνώντος Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις κακές επιδόσεις του στις τοπικές εκλογές.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κουομιντάνγκ (KMT), κέρδισε τον δήμο της Ταϊπέι, γεγονός που συνιστά ήττα για την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουεν, καθώς εκείνη είχε συνδέσει τις τοπικές εκλογές με την αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Οι εκλογές και περιφερειακές εκλογές αφορούν συνήθως εσωτερικά και τοπικά ζητήματα, όπως την αντιμετώπιση της Covid-19 και την εγκληματικότητα και οι αιρετοί δεν έχουν λόγο σε ό,τι αφορά την πολιτική του νησιού απέναντι στην Κίνα.

Τόσο το DPP όσο και το KMT επικέντρωσαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους στην πλούσια, πυκνοκατοικημένη βόρεια Ταϊβάν και ιδίως στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, ο απερχόμενος δήμαρχος της οποίας (προερχόταν από το μικρό Λαϊκό Κόμμα) δεν μπορούσε να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα λόγω του περιορισμού στον αριθμό των θητειών.

“Τους απογοήτευσα όλους” είπε στους υποστηρικτές του ο υποψήφιος του DPP Τσαν Σιχ-τσουνγκ, προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον αντίπαλό του, τον Γουέιν Τσιανγκ για να τον συγχαρεί.

Το KMT προηγείται ή έχει ήδη κερδίσει τους 13 από τις 21 δήμους και περιφέρειες, έναντι μόνο 5 για το DPP.

Το DPP κατήγαγε σαρωτική νίκη στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2020, υποσχόμενο ότι θα αντισταθεί στην Κίνα και θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες της Ταϊβάν. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2024 και η Τσάι, έπειτα από δύο θητείες, δεν μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Related posts

Ιράκ: Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ σιιτών στην πόλη Βασόρα

timesadmin

Κι όμως, κάποτε ο Πούτιν δεν φοβόταν την επέκταση του NATO και η Βρετανία ήθελε “μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”

timesadmin

Meituan: Προς πώληση το μερίδιo της Tencent ύψους $24 δισ. – “Βουτιά” 10% η μετοχή

timesadmin

Μακρόν: Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας τώρα περισσότερο από ποτέ

timesadmin

Φον ντερ Λάιεν: Κλείνει ο εναέριος χώρος της ΕΕ για όλα τα ρωσικά αεροσκάφη – Κυρώσεις και στη Λευκορωσία

timesadmin

Τζ. Μελόνι για μεταναστευτικό: “Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου”

timesadmin