ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΥΦΕ: Συντονισμός με τις Ομοσπονδίες για να αποτραπεί το χτύπημα στο εφάπαξ των εργαζομένων στο φάρμακο

Σειρά συναντήσεων με τις τρεις ομοσπονδίες του κλάδου του φαρμάκου είχε στις 27 και 28 Νοεμβρίου η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ, στις οποίες έγινε αναλυτική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν για το εφάπαξ των εργαζομένων στο φάρμακο οι διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο έθεσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας σε δημόσια διαβούλευση.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων – Συναφών Επαγγελματικών Κλάδων (ΠΟΙΕΦ-ΣΕΚ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Φαρμακευτικών Επαγγελμάτων (ΠΟΣΙΕΦ-ΣΦΕ) και της Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος (ΟΕΦΣΕΕ).

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου ενημερώθηκαν αναλυτικά για το mini ασφαλιστικό σχέδιο νόμου και ειδικότερα για όσα καταστροφικά προβλέπει για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), το οποίο από το 1960 χορηγεί εφάπαξ χρηματική παροχή στον κλάδο του Φαρμάκου.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, το ΤΑΥΦΕ από 1/1/2025 μετατρέπεται από υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης σε Ταμείο προαιρετικής ασφάλισης, κάτι που αν υλοποιηθεί θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τον οικονομικό στραγγαλισμό του και την βέβαιη συρρίκνωση των εφάπαξ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου, έως και την πλήρη κατάργησή τους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει η “φύση” του ΤΑΥΦΕ, επισημαίνοντας ότι η σχεδιαζόμενη “μετάταξή” του από τον Πυλώνα της Υποχρεωτικής σε αυτόν της Προαιρετικής Ασφάλισης βάλλει ευθέως εναντίων εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αφού αυτομάτως θα τεθεί εν αμφιβόλω το εφάπαξ για χιλιάδες εργαζόμενους στο φάρμακο.

Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε η απαίτηση το ΤΑΥΦΕ να παραμείνει Ταμείο υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εφάπαξ του δημοσίου, τα 4 ΤΕΑ ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη και παντελώς αναίτια πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση “πριμοδοτεί” τα ομαδικά ασφαλιστήρια ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση, υπογραμμίζοντας δεικτικά ότι η κυβέρνηση με το εν λόγω σχέδιο νόμου στέλνει τον “λογαριασμό” στους έως σήμερα εργαζόμενους και ασφαλισμένους για τα ελλείμματα που προκλήθηκαν όταν το Ταμείο λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Δημοσίου.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι το Ταμείο δεν έχει εργοδοτική εισφορά, ούτε κοινωνικό πόρο, σημείωσαν ότι δεν έχει ποτέ επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου να αποτρέψουν την προωθούμενη μετάπτωση του Ταμείου σε προαιρετικής ασφάλισης, μετά από 63 ολόκληρα χρόνια που λειτουργεί ως ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης και αποφάσισαν κοινές δράσεις με το ΤΑΥΦΕ ώστε να αποτραπεί η επιχειρούμενη ναρκοθέτησή του.

Δήλωσαν απερίφραστα ότι στηρίζουν τη Διοίκηση, τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στο ΤΑΥΦΕ και συμφωνούν με την απόφαση να προβούν σε όλες τις ενέργειες ενημέρωσης των κομμάτων, των ασφαλισμένων και των συνδικάτων προκείμενου να αποτραπεί η άρση της υποχρεωτικότητας.

Δήλωσαν ότι και οι Ομοσπονδίες από την πλευρά τους θα αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των σωματείων-μελών τους και θα προβούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στηρίζοντας παράλληλα όλες τις πρωτοβουλίες του Ταμείου.

Ζήτησαν, τέλος, από τη διοίκηση του ΤΑΥΦΕ να τους κρατά ενήμερους και τόνισαν με έμφαση ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα που παρέχονται από την συντεταγμένη πολιτεία.

Related posts

Πώς θα κλείσει η “μαύρη τρύπα” των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου

timesadmin

Πώς θα κινηθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το 2024

timesadmin

Market Pass: Ανοίγει μέσα Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

timesadmin

Υψηλότερη φέτος η δαπάνη των ξένων τουριστών για διακοπές

timesadmin

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία από σήμερα νέες εκδόσεις για το myDATA και το timologio

timesadmin

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας: Έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες δανειολήπτες

timesadmin