Τάσεις-αποκλιμάκωσης-του-πληθωρισμού-στις-ΗΠΑ-τον-Απρίλιο
ΚΟΣΜΟΣ

Τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:20

Πορεία αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων παρατηρήθηκε μετά από καιρό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του προτιμώμενου μέτρου της Fed για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν στοιχεία ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), το μέτρο που θεωρεί η ομοσπονδιακή τράπεζα ως πλέον κατατοπιστικό από τις Τιμές Καταναλωτή,  ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για μικρότερη μηνιαία αύξηση που έχει εμφανίσει το τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2020, αν και έδειξε να οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της τιμής της βενζίνης. 

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δείκτης PCE επιβράδυνε στο 6,3% τον Απρίλιο, μετά το υψηλό 40 ετών του 6,6% που είχε εμφανίσει τον Μάρτιο.

Στο πιο στενό μέτρο του δείκτη, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE παρουσίασε αύξηση 0,3% τον Απρίλιο.

Ακόμα κι έτσι όμως πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση που έχει εμφανίσει ο δομικός PCE από το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον, σε ετήσια βάση ο ρυθμός του δομικού δείκτη  προσωπικών δαπανών επιβραδύνθηκε στο 4,9% από το 5,2% του περασμένου Μαρτίου, υποχωρώντας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία φορά που ο δομικός δείκτης είχε σημειώσει διαδοχικές επιβραδύνσεις ήταν τους πρώτους μήνες του 2020, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι καταναλωτικές δαπάνες

Την ίδια ώρα, με τον πληθωρισμό να δείχνει ότι ενδεχομένως έχει φτάσει την κορύφωσή του, οι καταναλωτικές δαπάνες στη χώρα κινήθηκαν με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, ενισχύοντας την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες – που αντιστοιχούν στα 2/3 της συνολικής δραστηριότητας των ΗΠΑ – αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο όταν αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μικρότερη αύξηση 0,7%.

Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών τον Μάρτιο αναθεωρήθηκε ανοδικά από το ήδη ισχυρό 1,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, στο 1,4%.

Related posts

Κίνα: Ο επόμενος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ μεταβαίνει στο Πεκίνο

timesadmin

Ιράν: Ο πρόεδρος Ραϊσί απειλεί με “αντίποινα” τις ΗΠΑ για την εξόντωση του στρατηγού Σολεϊμανί

timesadmin

Αλλαγή κλίματος: Ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ συναντήθηκε με τον Μπασαρ αλ-Άσαντ

timesadmin

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι απέκρουσε ουκρανική επίθεση στο Φιδονήσι

timesadmin

Τ. Ερντογάν: “Συζητήσαμε για δεύτερο πυρηνικό σταθμό με τον Πούτιν”

timesadmin

Ξανά στις αγορές μετά από σχεδόν 5 μήνες η Τουρκία με νέο ομόλογο σουσούκ

timesadmin