Σ. Κεδίκογλου:-Τηλεδιάσκεψη με-επιστημονικούς-φορείς-για-το-πρόγραμμα-“Αμοργόραμα”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Κεδίκογλου: Τηλεδιάσκεψη με επιστημονικούς φορείς για το πρόγραμμα “Αμοργόραμα”

Την πολιτική βούληση να στηρίξει το ΥΠΑΑΤ τη θεσμοθέτηση της Αμοργού ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και την υλοποίηση των αξόνων του “Αμοργόραμα”, επανέλαβε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια ευρείας τηλεδιάσκεψης για την προώθηση του προγράμματος.  

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια Αλιείας του ΥΠΑΑΤ, κα. Μαρίνα Πέτρου, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, κ. Μιχάλης Κρόσμαν, ο θαλάσσιος Βιολόγος και μέλος της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των περιοχών Natura 2000 του Ν. Αιγαίου, κ. Πάνος Δενδρινός, ο βιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος του Αμοργοράματος, κ. Βαγγελης Παράβας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF), κα. Άννυ Μητροπούλου και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Το πρόγραμμα “Αμοργόραμα” περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη. 

Στην τοποθέτησή του ο ΥφΑΑΤ ανέφερε ότι με μικρές τροποποιήσεις το πρόγραμμα θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου καθώς ταιριάζει με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και με την ευρύτερη προσπάθεια της πολιτείας για την ανακήρυξη προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Διαβεβαίωσε για τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και εξέφρασε την επιθυμία η Αμοργός να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.  

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αναφέρθηκαν στη σημασία της περιοχής και στην ανάγκη μιας συνθετικής προσέγγισης που θα αξιοποιεί τα υπάρχοντα στοιχεία (στο πλαίσιο εκπόνησης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura) και συνηγορούν στην υιοθέτηση μέτρων για την αλιεία. 

Κοινή συμφωνία όλων των πλευρών, υπήρξε η προσδοκία η Αμοργός να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της Ελλάδας και η συμφωνία για διαρκή συνεργασία με σκοπό τη χάραξη ενός “οδικού χάρτη” για την υλοποίηση του προγράμματος. 

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη χαθεί η δυναμική του προγράμματος “Αμοργόραμα”.

Related posts

Προς επαναφορά του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση

timesadmin

ΥΠΑΑΤ: Πιστοποιήθηκαν 11 φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές για την στήριξη των εξαγωγών

timesadmin

Β. Κορκίδης: Ανάγκη εκσυχρονισμού του ακτοπλοϊκού στόλου μέσα από το ναυπηγικό τομέα στην Ελλάδα

timesadmin

Deutsche Welle: Ασφαλής (προς το παρόν) η ελληνική οικονομία

timesadmin

Ο  Γιώργος Τζιλιβάκης  προτείνεται ως πρώτος Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Νέα μέτρα για την ανακούφιση ευάλωτων νοικοκυριών και αγροτών το πρώτο τρίμηνο του 2022

timesadmin