thetimes.gr
Σύγκρουση-τρένων-στα-Τέμπη:-Ο-πίνακας-τοπικής-τηλεδιοίκησης-λειτουργούσε-κανονικά-τη-μοιραία-νύχτα,-λέει-στέλεχος-του-ΟΣΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε κανονικά τη μοιραία νύχτα, λέει στέλεχος του ΟΣΕ

Κανονικά λειτουργούσε ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, στα Τέμπη, όπως τόνισε ο Ζαχαρίας Στουρνάρας, διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ.

«Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου, έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως «ο πίνακας χειρισμού τοπικής τηλεδιοίκησης του σταθμού Λάρισας, λειτουργούσε και λειτουργεί αυτόματα για τη χάραξη δρομολογίων, και στις 28 Φεβρουαρίου που έγινε το συμβάν και σήμερα που κάναμε τις δοκιμές, και τις προηγούμενες μέρες, όλες οι χαράξεις πραγματοποιούνται από εδώ χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν μπορούσε ο 59χρονος σταθμάρχης να αποτρέψει τη σύγκρουση, το στέλεχος του ΟΣΕ απάντησε: «Βεβαίως. Ο πίνακας λειτουργούσε κανονικά, η διαφορά είναι ότι δεν έγινε χειρισμός αυτόματης χάραξης δρομολόγιου, ούτως ώστε το τρένο να συνεχίσει την πορεία του στην άνοδο, παρά πέρασε από την ξεχασμένη σε παρακαμπτήριο αλλαγή 118Α, και μπήκε στη γραμμή καθόδου αμφίδρομα, και προκάλεσε το μοιραίο».

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-crbfntaw0v01)

«Ο σταθμάρχης είναι υποχρεωμένος καταρχήν, να κάνει αυτόματη χάραξη για να προστατευτεί από το ίδιο το σύστημα. Το ίδιο το σύστημα προστατεύει, δίνει ασφάλεια στην κυκλοφορία» ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας. Και εάν το είχε πράξει αυτό, συνέχισε, οι ξεχασμένες αλλαγές που ήταν σε παρακαμπτήριο θα είχαν από το σύστημα διευθετηθεί και θα είχε αποφευχθεί όλο αυτό το συμβάν. Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου, έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο, στη διαγώνιο δηλαδή, και μπήκε στην αντίθετη πορεία αμφίδρομα, από την κάθοδο, και πήγαινε προς τα βόρεια.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα, «το άλλο κτήριο που πήγε ο κ. Τσίπρας, είναι το κέντρο έλεγχου κυκλοφορίας της Κεντρικής Ελλάδας. Εκεί πρόκειται να στεγαστεί η τηλεδιοίκηση σε γενικότερη μορφή, δηλαδή το κέντρο τηλεδιοίκησης, που θα ελέγχει τη λειτουργία, τη διαχείριση της σηματοδότησης και της κυκλοφορίας από την έξοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Δομοκού μέχρι την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέως, εδώ είναι τοπική τηλεδιοίκηση του σταθμού έχει όρια 8 με 8,5 χιλιόμετρα βορρά-νότου του σταθμού (…)».

Τέλος, όπως διευκρίνισε το στέλεχος του ΟΣΕ, «εδώ που βρισκόμαστε στον σταθμό οι χειρισμοί του σταθμάρχη είναι περιορισμένοι και είναι εντός των ορίων του σταθμού, και τα όρια που καθορίζονται από τα ακραία φωτοσήματα εισόδου, ενώ η κεντρική τηλεδιοίκηση που θα στεγαστεί στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορία εκεί που πήγε ο κ. Τσίπρας θα έχει έναν πινάκα απεικόνισης του συνόλου των σταθμών από την έξοδο του Δομοκού έως την είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέως. Το σύστημα αυτό θα λειτούργει με δύο έως τρεις θέσεις εργασίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη 23χρονος για τη δολοφονία του 39χρονου υδραυλικού στη Νέα Ιωνία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι «αγαπητοί φίλοι» Πούτιν και Σι, το «ταξίδι ειρήνης» του Κινέζου προέδρου και η προτροπή των ΗΠΑ στον κόσμο να μην ξεγελαστεί

Γαλλία: Επιβίωσε η κυβέρνηση Μακρόν – Απορρίφθηκαν και οι δύο προτάσεις μομφής

Related posts

Δέματα αγάπης από την «Αποστολή» στην Καστοριά

timesadmin

Άγιος Δημήτριος: Συμπλοκή 20 ατόμων με μαχαιρώματα – Δύο τραυματίες και πέντε συλλήψεις

timesadmin

ΕΛ.ΑΣ: Επτά συλλήψεις για διακίνηση απομιμητικών προϊόντων – Κέρδη άνω των 18 εκατ.

timesadmin

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Οι κρίσιμες ημερομηνίες των προβλημάτων μεταξύ του ζευγαριού και των μοιραίων για τα παιδιά επεισοδίων

timesadmin

ΟΠΑΠ: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, οι αλλαγές στις ημέρες και ώρες των κληρώσεων

timesadmin

Χαλκιδική: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 24χρονου κατηγορούμενου για τον βιασμό ανήλικης

timesadmin