Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος καλείται να στείλει και για ψυχολογικούς λόγους μήνυμα ενότητας και συλλογικότητας, καθώς οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών συνεχίζονται.
Μετά τον βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη ο οποίος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, χωρίς ακόμα να ανοίγει τα χαρτιά του για το πολιτικό μέλλον του και αν θα ενταχθεί σε κάποιο κόμμα, χθες ήρθε και η αποχώρηση του ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Μια κίνηση που επί της ουσίας είχε προαναγγείλει λέγοντας βέβαια ότι περιμένει πρώτα να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα τι θα πει. Βέβαια ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Αποστολάκης ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «όσα συνέβησαν πρόσφατα διέψευσαν τις προσδοκίες μου καθώς οι δημοκρατικές διαδικασίες καθυποτάχτηκαν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε».
Έπειτα από την αποχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 27 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν ανεξαρτητοποιηθεί επίσης οι κ.κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Πέτρος Παππάς, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Γιάννης Σαρακιώτης.
Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Το 2023 αποδέχτηκα την πρόταση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Π.Σ. να είμαι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, επειδή θεώρησα ότι ήταν ένα προοδευτικό κόμμα, το οποίο σεβόταν στην πράξη τις δημοκρατικές παραδόσεις καθώς και τις αρχές και αξίες της Προοδευτικής παράταξης. Όσα συνέβησαν πρόσφατα διέψευσαν τις προσδοκίες μου καθώς οι δημοκρατικές διαδικασίες καθυποτάχτηκαν σε πρακτικές που παραπέμπουν σε στιγμές του παρελθόντος, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Έχοντας υπηρετήσει την πατρίδα από υψηλές θέσεις ευθύνης και γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει «ευθύνη», «συνείδηση» και «τιμή», δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Είμαι άλλωστε βέβαιος ότι η πλειοψηφία όσων το ψήφισαν συμμερίζονται αυτή τη στάση μου.
Η απόφασή μου να παραμείνω ανεξάρτητος βουλευτής και να διατηρήσω την έδρα μου, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την υποχρέωση που έχω απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατία. Ο θεσμός του βουλευτή Επικρατείας διασφαλίζει την συνολική εκπροσώπηση της κοινωνίας και όχι μικροκομματικές ισορροπίες. Συνεπώς είναι χρέος μου να συνεχίσω να εργάζομαι με ήθος, διαφάνεια και προσήλωση στο εθνικό συμφέρον, ανεπηρέαστος από μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η πόρτα της εξόδου βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει. Όπως έχουν πει η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης που ήδη έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές.
Η «μάχη» του Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος δίνει «μάχη» να διατηρήσει τις ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, να βγει το κόμμα από το… τέλμα και να αρχίσει να βρίσκει ξανά βηματισμό.
Ο νέος πρόεδρος καλείται να «διαχειριστεί» όχι μόνο τον Παύλο Πολάκη αλλά και μέλη της ομάδας των «87» που ναι μεν τον στήριξαν, αλλά δεν ομονοούν όλοι κάτω από τον πρόεδρο.
Ο κ. Φάμελλος είχε συνάντηση και με τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και για τον ίδιο, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει ακόμα και τη θέση του γραμματέα του κόμματος.
Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατά την οποία θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά οι νέες ισορροπίες και το κατά πόσο η προεδρία Φάμελλου θα τελεί υπό συλλογική επιτροπεία ή όχι.