ΣΥΡΙΖΑ: Η λάθος ανάλυση Κασσελάκη για τη Γαλλία και το μήνυμα Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η λάθος ανάλυση Κασσελάκη για τη Γαλλία και το μήνυμα Τσίπρα

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν είχε μεσολαβήσει από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε την πρόταση της μειοψηφίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με επίδικο την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία δικαίωσε, όπως διαφάνηκε από τις αντιδράσεις τους, τους «87» που επέμεναν στο δρόμο της «ενιαίας Κεντροαριστεράς».

«Ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν»

Πολύ περισσότερο, όταν στην πρωτολογία του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Κασσελάκης είχε αναφέρει πως «ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στη Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%», χαρακτηρίζοντας ως «τραγέλαφο» το ενδεχόμενο συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων και καταγγέλλοντας «οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα».

Ο μεγαλύτερος ηττημένος του θριάμβου του Λαϊκού Μετώπου στη #Γαλλία είναι ο @skasselakis που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με όσα είπε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για να «ξορκίσει» την ενιαία προοδευτική παράταξη,που δηθεν,απειλεί την μικροεξουσία του.

Δειτε τη δήλωση που σοκαρει pic.twitter.com/3YKL4JcpEV

— Marka2‼️ (@Marka2free) July 7, 2024

Τσίπρας: Παράδειγμα και για την Ελλάδα

Μόνο που ο άνεμος αλλαγής που έπνευσε χθες στη Γαλλία, κατατάσσοντας στην πρώτη θέση το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, προϊόν συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα επικράτησε επί του Μακρόν και της ακροδεξιάς, δίνοντας ανάσες στο δυτικό κόσμο και στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα. Μετά την ιστορική αυτή εξέλιξη, από τη Γαλλία όπου βρίσκεται για τις ανάγκες του συνεδρίου Les Rencontres économiques d’Aix-en-Provence, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαιρέτησε την πολιτική αλλαγή στη χώρα, στέλνοντας σαφέστατα μηνύματα στην πλευρά του διαδόχου του.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στα στιγμιότυπα των πανηγυρισμών των Γάλλων προοδευτικών που κοινοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα, «ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς», στον απόηχο των όσων συνέβησαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Είχα τη τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για την Γαλλική Αριστερά.

Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα… pic.twitter.com/h0nC4o5TRg

— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) July 7, 2024

Αναλυτικά, η ανάρτηση Τσίπρα:

Είχα τη τύχη να παρακολουθήσω από κοντά μια συναρπαστική εκλογική μάχη και μια μεγάλη εκλογική ανατροπή για την Γαλλική Αριστερά.

Όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη.

Απέναντι στο μίσος, υπέρ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα, η συγκρότηση Προοδευτικής κυβέρνησης.

Αν συνεχίσει να επικρατεί το “εμείς” και παραμεριστούν τα “εγώ”, και αυτό είναι εφικτό.

Και ας μη γελιόμαστε, το Γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα, προφανώς.

Πανηγυρισμοί από τη «φρουρά Τσίπρα»

Της ανάρτησης του Αλέξη Τσίπρα είχαν προηγηθεί σειρά τοποθετήσεων στελεχών των «87», δηλαδή όσων εντάσσονται στην μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σχολίασαν με διθυραμβικά σχόλια την επικράτηση του προοδευτικού συνασπισμού δυνάμεων στη Γαλλία, μολονότι η αντίστοιχη πρότασή τους είχε μόλις απορριφθεί από την ηγεσία του κόμματός τους, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη #Γαλλία μάς γεμίζει ανακούφιση, αλλά στέλνει κι ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα» τόνισε σε ανάρτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει την άνοδο της Ακροδεξιάς, να νικήσει τις συντηρητικές πολιτικές της Δεξιάς, να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Μεγάλη μέρα για την Γαλλία, σπουδαία μέρα για την Ευρώπη. Η νίκη της Προοδευτικής Συνεργασίας έδωσε μια μεγάλη ανάσα και ελπίδα σε όλους μας. Το μήνυμα είναι σαφές και κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει: Όλοι μαζί μπορούμε. Αυτός είναι ο δρόμος για να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς και για να αποκαθηλωθούν οι συντηρητικές πολιτικές» ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης, για να συμπληρώσει πως «ανοιχτά μυαλά, πρωτοβουλίες, συνεργασίες και όχι σεχταρισμός». «Έτσι είναι χρήσιμη η Αριστερά για την κοινωνία ως κυβερνώσα παράταξη που μπορεί να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Και φυσικά, καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των μαζών», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.

Από πλευράς του, «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έκανε τη μεγάλη ανατροπή. Νίκησε την ακροδεξιά. Νίκησε τις συντηρητικές δυνάμεις. Ο συνασπισμός Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πράσινων πρώτο κόμμα σύμφωνα με τα exit polls. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι αυτή που μπορεί να κερδίσει Δεξιά και ακροδεξιά. Η Γαλλία έδειξε τον δρόμο…» συμπέρανε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ «και στα δικά μας, Πρόεδρε» σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό θέση πήρε και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Γενάρης 2024: «Μέτωπο Υπεράσπισης της Δημοκρατίας και των θεσμών». Φεβρουάριος 2024: Εκδήλωση για το «Μέτωπο Δημοκρατίας» στο θέατρο ΑΛΦΑ… Ιούνιος 2024: Πρόταση για κοινό συντονισμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων… Ιούλιος 2024: Η νίκη στη Γαλλία είναι ένα βήμα.. Να κάνουμε το επόμενο! Όταν οι πολίτες αποκτούν κίνητρο, ενεργοποιούνται, συμμετέχουν και επιτυγχάνουν ανατροπές. Ας τους δώσουμε και στη χώρα μας αντίστοιχη δυνατότητα, με διέξοδο κυβερνησιμότητας».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στο Facebook το πρωί της Δευτέρας υπενθύμισε ότι συνεργασία όπως αυτή στη Γαλλία έχει σημειωθεί και στην Ελλάδα, το 1990, όταν τότε είχε συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ενιαίο Συνασπισμό στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Μπροστά στην κοσμογονία για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που επέφερε η Γαλλία, σε συνέχεια και των εκλογών στη Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για μια «διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Μέσα σε τρεις μέρες οι Βρετανοί και οι Γάλλοι άνοιξαν το δρόμο για μια διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη.

Η θριαμβευτική νίκη των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με τη συντριβή των Συντηρητικών στην Μεγάλη Βρετανία από τη μια και η μεγάλη ανατροπή που πέτυχε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν στην Γαλλία από την άλλη, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα.

Ας το λάβει υπόψη του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει εκχωρήσει την πολιτική του στρατηγική στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη.

Η νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή Αριστερά. Μια ευκαιρία που μας αφορά όλους. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μακρά παράδοση πολιτικής, ιδεολογικής συμπόρευσης. Η Γαλλία μας δείχνει το δρόμο, μας εμπνέει, μας φέρνει προ των δικών μας ευθυνών.

Αναδίπλωση Κασσελάκη

Το σαρωτικό κλίμα αλλαγής στην ευρωπαϊκή ήπειρο προκάλεσε την αναδίπλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με τα όσα είχε προβλέψει για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει χθες πια πως «η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα».

Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο.

Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό.

Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) July 7, 2024

Αναλυτικά, η ανάρτηση Κασσελάκη:

Σήμερα ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο.

Στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό.

Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία για να αντιπαρατεθεί με το μίσος και την οπισθοδρόμηση. Με τη σύγχρονη Αριστερά στην πρώτη γραμμή της Δημοκρατίας.

Με την ιστορική τους νίκη, οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία κατάφεραν να εκφράσουν τα «θέλω» του μέσου Γάλλου πολίτη. Παρά τις σοβαρές μεταξύ τους διαφωνίες, οι γαλλικές προοδευτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε βασικά ζητήματα που αφορούν την ανάσχεση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, την προστασία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, και την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Έτσι κατάφεραν να επικρατήσουν ενάντια στην ατζέντα της μισαλλοδοξίας, του αντιευρωπαϊσμού και του απομονωτισμού της Ακροδεξιάς. Και ταυτόχρονα έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η καταστροφή του Ε.Σ.Υ., η μη λειτουργία του κράτους δικαίου. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να παραμερίσουμε τις επιμέρους διάφορές μας.

Σήμερα οι Γάλλοι πολίτες «ουρλιάζουν». Η Ελπίδα και η Αλλαγή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα. Να τους ακούσουμε. Και να μην τους απογοητεύσουμε στην πράξη από εδώ και πέρα.

Πολάκης κατά Δούκα

Παρά την αλλαγή γραμμής πλεύσης για τη Γαλλία από πλευράς Κασσελάκη χθες, στην κριτική του κατά του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα επέμεινε χθες ο Παύλος Πολάκης, με φόντο τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά, σχολιάζοντας πως «εσυ κανε τη θητεια σου στο Δημο της Αθηνας που σε τιμησαν οι Αθηναιοι για να διωξουν τον «περιδρομιαρη» Μπακογιαννη,φτιαξε την πολη ,δειξε εργο με αποτελεσματα και μετα σωζεις τη χωρα!! Αντε και φυγε απο τον απογευματινο σου ισκιο!!», καθώς ο κ. Δούκας χαιρέτισε την εκλογική επικράτηση του γαλλικού συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Νικητής στις γαλλικές εκλογές ο Μελανσόν, αλλά χωρίς την πλειοψηφία – Οι έδρες που καταλαμβάνουν Νέο Λαϊκό Μέτωπο, Μακρόν και Λεπέν

Απολύθηκε παρουσιάστρια που πήρε συνέντευξη στον Μπάιντεν, της είχαν δώσει «σκονάκι» από τον Λευκό Οίκο

Πώς έγινε η μεγάλη ανατροπή με τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και ποια είναι τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Related posts

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έβαλε «τέλος στις μεταθέσεις» λόγω χρόνου διοίκησης

James Rollner

Κυριάκος Βελόπουλος: Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης

timesadmin

Λ. Αυγενάκης: Το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ

timesadmin

Μονή της Χώρας: Κατακραυγή για τη βεβήλωση από τον Ερντογάν – Πώς ερμηνεύουν την απόφασή του Τούρκοι αναλυτές

timesadmin

Διαψεύδει η πλευρά Παππά το «άδειασμα» στον Κασσελάκη για την Attica Bank

timesadmin

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αν ο γονιός δεν υπογράψει τον νέο σχολικό κανονισμό, το παιδί δεν θα εγγράφεται στο σχολείο

protothema.gr