Συνομιλία-του-Φινλανδού-ΥΠΕΞ-με-τον-Τούρκο-ομόλογό-του-Μ.Τσαβούσογλου-“για-να-χαμηλώσει-η-ένταση”
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία του Φινλανδού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Μ.Τσαβούσογλου “για να χαμηλώσει η ένταση”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η χώρα του προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, εφόσον το Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα. Σημείωσε ακόμη ότι ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου “να χαμηλώσει η ένταση”, η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

“Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση”, δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. “Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη”, πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και “θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι”, ενώ διευκρίνισε ότι “δεν ζητάμε άδεια” από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Πηγή: ---

Related posts

ΗΠΑ: “Στηρίζουμε την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ”

timesadmin

Cigna Corp: Υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο

timesadmin

Αξιωματούχος υπουργείου Υγείας Σερβίας: Το μοριακό τεστ του Τζόκοβιτς είναι απολύτως έγκυρο

timesadmin

Τουρκοκύπριοι ύψωσαν σημαία του ψευδοκράτους σε δημαρχείο του Λονδίνου

timesadmin

Κομισιόν: Για άλλους έξι μήνες η παρακολούθηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο για τον κορονοϊό

timesadmin

Ρωσία: Το πρακτορείο TASS ανοίγει γραφείο ανταποκριτή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

timesadmin