Συνεχίζεται-ο-κατά-προτεραιότητα-έλεγχος-της-Επιτροπής-Ανταγωνισμού-στον-κλάδο-εμπορίας-σχολικών-τσαντών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται ο κατά προτεραιότητα έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο εμπορίας σχολικών τσαντών

Συνεχίζεται, κατά προτεραιότητα, ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο εισαγωγής/κατασκευής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας σχολικών τσαντών, σχολικών τσαντών φαγητού και κασετινών.

Σε ανακοίνωση της επιτροπής σημειώνεται ότι η σχετική υπόθεση εξετάζεται κατά προτεραιότητα γι’ αυτό και προχώρησε και η ανάθεσή της σε αρμόδιο εισηγητή. Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει τα εξής: Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, στην ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στον κλάδο εισαγωγής/κατασκευής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας σχολικών τσαντών, σχολικών τσαντών φαγητού και κασετινών, κατά το μέρος που αφορά σε ενδεχόμενη διάπραξη παραβάσεων των άρθρων 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ μέσω κάθετων αντί-ανταγωνιστικών συμπράξεων μεταξύ ενός εκάστου εκ τριών ελεγχόμενων κατασκευαστών/εισαγωγέων και των μεταπωλητών/λιανοπωλητών του. Υπενθυμίζεται ότι για το σκοπό της αυτεπάγγελτης έρευνας, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) διεξήγαγε την 16.9.2021 αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εν θέματι αγορές ως κατασκευαστές, εισαγωγείς ή λιανοπωλητές. Η αυτεπάγγελτη έρευνα της ΓΔΑ στον ως άνω κλάδο συνεχίζεται ως προς λοιπές ελεγχόμενες επιχειρήσεις.

Νομικό πλαίσιο

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.  Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού. Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης. 

Επόμενα βήματα

Η ανάθεση σε Εισηγητή συνεπάγεται την εκκίνηση των προθεσμιών των παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 ν. 3959/2011, όπως ισχύει, και δεν προδικάζει το περιεχόμενο της εισήγησης ή/και της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.  Η νόμιμη προθεσμία είναι ενδεικτική και ο χρόνος εξέτασης κάθε υπόθεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την πολυπλοκότητά της, τον όγκο του διοικητικού φακέλου, καθώς και τον αριθμό και το βαθμό συνεργασίας των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Related posts

Φόρουμ Δελφών: Πως η Θράκη μπορεί να μετεξελιχθεί ως εγγυητής ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Ευρώπη

timesadmin

Επ. Ανταγωνισμού: Οι δημόσιες αναγγελίες μελλοντικών αυξήσεων τιμών ενδέχεται να αποτελούν μέσο καρτελικών συμπράξεων

timesadmin

Πρεμιέρα για το μεγάλο βήμα της κοζανίτικης Alfa Pastry στις ΗΠΑ

timesadmin

Διψήφιος ο πληθωρισμός Απριλίου από τρόφιμα και ρεύμα

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Πώς θα λειτουργήσει το “Πρώτο Ένσημο” από 1η Ιανουαρίου 2022

timesadmin

Στα σκαριά νέο ”κούρεμα” για ασφαλιστικές οφειλές επαγγελματιών πάνω από 20.000 ευρώ

timesadmin