Συνελήφθη-για-απάτη-ο-ιδρυτής-της-archegos-Μπιλ-Χουάνγκ
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη για απάτη ο ιδρυτής της Archegos Μπιλ Χουάνγκ

Κατηγορίες για απάτη απήγγειλαν οι αμερικανικές Αρχές στον ιδρυτή της Archegos Capital Management Μπιλ Χουάνγκ, στην τελευταία εξέλιξη της θεαματικής κατάρρευσης του οικογενειακού γραφείου που είχε αναστατώσει πέρυσι την Wall Street.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο Χουάνγκ χρησιμοποίησε το Archegos ως “όργανο απάτης και χειραγώγησης της αγοράς”, επιφέροντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες, επενδυτές χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και στους υπαλλήλους της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χουάνγκ συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες σήμερα. Τετάρτη. Μαζί με τον Χουάνγκ,  κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον CFO της Archegos Πάτρικ Χάλιγκαν.

Οι δύο άντρες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνολικά 11 εγκληματικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν συνωμοσία για εκβιασμό, χειραγώγησης της αγοράς, απάτης μέσω εμβασμάτων και απάτης επί τίτλων.

Μέσω των πράξεων που καταλογίζει το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες διόγκωσαν τεχνητά το χαρτοφυλάκιο της Archegos από 1,5 δισ. δολάρια στα 35 δισ. μέσα σε ένα χρόνο, ανέφερε σε δήλωσή του ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι συνολικές θέσεις της Archegos στην αγορά έφτασαν κάποια στιγμή στα 160 δισ. δολάρια μέσω παραπλανητικής τακτικής συναλλαγών που έκρυβε το πραγματικό τους μέγεθος.

Οι τοποθετήσεις “φούσκωσαν” με τη χρήση δανεικών χρημάτων και παράγωγων που δεν απαιτούσαν δημόσια ενημέρωση. Όταν η αγορά σόρταρε τις θέσεις αυτές τον Μάρτιο του 2021, ο Χουάνγκ ζήτησε από τους traders του Archegos να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές επιχειρώντας να στηρίξουν την τιμή των assets, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Το οικογενειακό γραφείο του Χουάνγκ κατέρρευσε μετά τις απώλειες ορισμένων μετοχών του χαρτοφυλακίου, που πυροδότησαν margin calls και εξαΰλωσαν συνολικά τις θέσεις του Archegos.

Παράλληλα, τράπεζες έχασαν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, κάτι που οδήγησε σε αποχωρήσεις αρκετών ανώτερων στελεχών και έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται οι κίνδυνοι από hedge funds.

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν το Archegos για να εξαπατήσουν την αγορά “χειραγωγώντας, ελέγχοντας και επηρεάζοντας τεχνητά την αξία ορισμένων τίτλων στο χαρτοφυλάκιο του Archegos”.

Επίσης, “προέβησαν επανειλημμένα σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για το χαρτοφυλάκιο τίτλων της Archegos, σε πολλές επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες”, κάτι που ενθάρρυνε τη χορήγηση πιστώσεων στο fund.

Related posts

Ιταλία: Ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τις 28 Ιανουαρίου – 142.967 με 157 θανάτους

timesadmin

Βολές Μενέντεζ κατά Τουρκίας και νέα άρνηση πώλησης F-16: “Απαράδεκτη” η παραβατική συμπεριφορά της

timesadmin

Όλ. Σολτς: “Δεν μπορούμε να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα υγείας”

timesadmin

Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη απήχηση

timesadmin

Απολύθηκαν οι επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ουγγαρίας: Προέβλεψαν κακοκαιρία που δεν ήρθε ποτέ

timesadmin

ΕΕ: Σημαντική μείωση κατά 73% κατέγραψαν οι αεροπορικές μεταφορές το 2020 σε σχέση με το 2019

timesadmin