Συνάντηση-Μητσοτάκη-–-Ερντογάν:-Συνεργασία-στο-μεταναστευτικό-και-νέο-ραντεβού-τον-Ιανουάριο-–-Τι-είπαν-για-ΑΟΖ-και-υφαλοκρηπίδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Συνεργασία στο μεταναστευτικό και νέο ραντεβού τον Ιανουάριο – Τι είπαν για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Μία επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας και στην θετική ατζέντα έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που συναντήθηκαν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Έτσι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» συζητήθηκαν στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το sigmalive, αναφέρεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Τι συζητήθηκε για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε 30 λεπτά και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε σε καλό κλίμα. Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Αγκάθι» το κυπριακό

Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

Λίγο πριν την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

«Σήμερα, καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν εκ νέου και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς την συνθήκη Σένγκεν

«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αυτό που θέλουμε, είναι να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα», είπε σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών και θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος, δημιουργώντας καλύτερους διαύλους επικοινωνίας. Διότι η μετανάστευση είναι ένα τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος θα μπει στην Ε. Ε. ή να τίθενται οι ζωές αυτών σε κίνδυνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Related posts

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση συγκαλύπτουν το θέμα των υποκλοπών

James Rollner

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Η καμπάνια Κασσελάκη και ο πήχης Παππά – Τεμπονέρα για 20% στις ευρωεκλογές

James Rollner

Στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας ο νέος υφυπουργός Υποδομών Βασίλης Οικονόμου – Δείτε φωτογραφίες

James Rollner

Συναντήθηκε με τους πρωταθλητές του 2004 ο Μητσοτάκης – «Είκοσι χρόνια μετά, μας κάνετε υπερήφανους» είπε στον Ρεχάγκελ

timesadmin

Βορίδης για Τέμπη: Tην υπόθεση για το μπάζωμα την έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη

protothema.gr