Συνάντηση-Γεραπετρίτη-–-Χριστοδουλίδη-στο-περιθώριο-της-Διεθνούς-Διάσκεψης-για-τη-Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γάζα

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γάζα, στην Ιορδανία.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την προσωπική απεσταλμένη του για το Κυπριακό.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη με Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Χριστοδουλίδη στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γάζα στην Ιορδανία. pic.twitter.com/ZckxB8GsGf

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 11, 2024

Μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα, ο υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας σε Διεθνή Διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη, προς τη Γάζα, καθώς επίσης και το σχέδιο ανοικοδόμησης μετά την παύση των εχθροπραξιών.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με βασικές υποδομές, με σπίτια, με τη ζωή στην Παλαιστίνη να επιστρέφει. Και, βεβαίως, θα πρέπει να δοθεί ένα όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Biden σχετικά με την άμεση εκεχειρία, με την επιστροφή των ομήρων, οι οποίοι αυτή την στιγμή κρατούνται, καθώς επίσης και με ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στις κατοικίες τους.

Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, με σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, προσκλήθηκε στη διεθνή αυτή διάσκεψη και κατέθεσε τις απόψεις της. Η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συνδράμουμε στη διεθνή προσπάθεια, η οποία σήμερα γίνεται για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί καθολική απαίτηση όλης της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης.

Η Ελλάδα θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό. Ήδη, με δική μου πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκροτηθεί μία ειδική μεικτή ομάδα, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του αραβικού κόσμου, για να μπορέσει να βοηθήσει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ μαζί με τους ομολόγους μου της Πορτογαλίας και της Δανίας, προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα δημιουργηθεί, για την ενδυνάμωση των θεσμών, για την ειρήνη στην περιοχή, για την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύμη: Η στιγμή που ο Μάικλ Μόσλεϊ καταρρέει, όπως καταγράφηκε σε βίντεο

Καιρός: Οι 5 περιοχές στην Αττική που «ψήθηκαν» σήμερα, πού είχαμε 41άρια στη χώρα – Δείτε χάρτη

Ένοχος ο Χάντερ Μπάιντεν – Είχε δηλώσει ψευδώς ότι δεν ήταν εθισμένος για να αγοράσει όπλο

Related posts

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταδίκασε την ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους – Τι αναφέρει η Αστυνομία

timesadmin

Κύπρος… όπως Ελλάδα για τη βία στα γήπεδα

timesadmin

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Θαρραλέα και σωστή η νομοθεσία για τον γάμο των ομοφύλων, αλλά είχε πολιτικές συνέπειες

wp-needuser

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μονάδα Εγκεφαλικών του Αττικόν – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

timesadmin

Μητσοτάκης: Δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ μα ποτέ πίσω στις εποχές του 2015

timesadmin

Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει

protothema.gr