Συμβούλιο-της-Ευρώπης:-Θετικά-βήματα-στην-αντιμετώπιση-του-ρατσισμού-στην-Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Θετικά βήματα στην αντιμετώπιση του ρατσισμού στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουν γίνει θετικά βήματα στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και των ανισοτήτων, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο εκφράζει ανησυχίες για μια σειρά ζητημάτων, όπως οι καταγγελίες για ρατσιστικές συμπεριφορές στην αστυνομία.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή ECRI επισημαίνει ότι θετικά μέτρα, που έχουν ληφθεί από την έγκριση της προηγούμενης έκθεσής της το 2014, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας που υιοθετήθηκε το 2020 και η Εθνική Στρατηγική Ισότητας για τους ΛΟΑΤΚΙ για την περίοδο 2021-2025, συνδράμουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού. Επίσης, χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Κώδικας Μετανάστευσης δίνει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων χωρών να υποβάλλουν αίτηση για άδεια διαμονής εάν αποδεικνύουν παρουσία για επτά συνεχή χρόνια και στενούς δεσμούς με τη χώρα.

Ωστόσο, η Επιτροπή διατυπώνει προβληματισμό για μια σειρά θεμάτων, όπως ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στερείται αρμοδιότητας να παρέχει νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο σε θύματα διακρίσεων ή μισαλλοδοξίας. Επίσης, κάνει λόγο για «συχνή ρητορική μίσους», όπου κατά καιρούς εμπλέκονται πολιτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι, στοχοποιώντας μετανάστες, μέλη ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων και Ρομά.

Την ίδια ώρα, το ECRI ζητάει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε καταγγελίες για ρατσιστική και ομοφοβική κακοποίηση από την αστυνομία.

Επιπλέον, σημειώνει ότι παρά το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, οι ΛΟΑΤΚΙ μαθητές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «μισαλλόδοξες και μεροληπτικές συμπεριφορές στο σχολείο, μεταξύ άλλων και από τους δασκάλους». Τα ίντερσεξ άτομα, κυρίως τα παιδιά, αντιμετωπίζουν μερικές φορές «σοβαρές μορφές» διακρίσεων και μισαλλοδοξίας, μεταξύ άλλων και από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.

Τέλος, στην έκθεση εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ελλάδα να βοηθήσουν μετανάστες, που -όπως αναφέρεται- «τέθηκε σε κίνδυνο» με την υπουργική απόφαση του 2020 με την οποία εισάγονται αυστηρότερα κριτήρια εγγραφής και λειτουργίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης στο σχετικό Μητρώο.

Η Επιτροπή διατυπώνει προτάσεις, μεταξύ των οποίων την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ερευνών για παραπτώματα στην αστυνομία, την εκπαίδευση των δασκάλων για την αντιμετώπιση ομοφοβικών συμπεριφορών, τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των περιστατικών ρητορικής μίσους, την απαγόρευση των περιττών χειρουργικών επεμβάσεων «κανονικοποίησης» του φύλου σε ίντερσεξ παιδιά και την επανεξέταση των κανόνων εγγραφής ΜΚΟ στο Μητρώο.

Ειδήσεις σήμερα:Μαχσά Αμινί: «Φλέγεται» το Ιράν – Πώς ξεκίνησε και πώς φούντωσε η «επανάσταση των γυναικών»Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης χώρισε με τον σύζυγό τουΓιώργος Καπουτζίδης: «Αρένα» το Twitter για την fake υποψηφιότητά του με τη ΝΔ

Related posts

Κεραμέως: Ευρύτερη κοινωνική συμφωνία με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

timesadmin

Μαχαίρωσε τον πατέρα του στην Κοζάνη, «ταμπουρώθηκε» στο σπίτι και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει

timesadmin

Απαγωγή Κυπαρίσση: Σκληρά «παζάρια» από τους απαγωγείς για τα λύτρα – Τι ψάχνουν οι Αρχές

timesadmin

Ζηρίνειο: Φόβοι για «φρένο» στους αγώνες Στίβου στο γήπεδο της Κηφισιάς

timesadmin

Πανελλήνιες 2022: 46χρονη πέρασε στην ίδια σχολή με το γιο της – «Τη διάβαζε» η κόρη της

timesadmin

Δείτε που θα γίνουν αύριο δωρεάν rapid test για τον κορωνοϊό

timesadmin