Στ. Καλαφάτης:-Ο-ψηφιακός-μετασχηματισμός-είναι-το-κλειδί-που-ανοίγει-το-δρόμο-προς-τις-“έξυπνες”-πόλεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Καλαφάτης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το κλειδί που ανοίγει το δρόμο προς τις “έξυπνες” πόλεις

Περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ πρόκειται να διοχετευθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ψηφιοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να κάνουν πράξη τις “έξυπνες πόλεις”, αναβαθμίζοντας το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για την Μακεδονία-Θράκη, κ. Σταύρος Καλαφάτης, στις εργασίες του Olympia Forum II, το οποίο οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία ψηφιοποίησης του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν γρηγορότερες, διαφανέστερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, την απασχόληση και την απορρόφηση εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ως παράδειγμα, ανέφερε τη Θεσσαλονίκη, όπου πολυεθνικοί κολοσσοί επενδύουν και δημιουργούν ένα ψηφιακό hub.

Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένα έργα υποδομών και ανάπλασης αναβαθμίζουν τη βόρεια Ελλάδα και βγάζουν από τη ζώνη της υποβάθμισης δήμους που βρίσκονται για παράδειγμα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε τα έργα στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, ύψους 3 εκατ. ευρώ, το μετρό Θεσσαλονίκης, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και προς τα δυτικά και άλλα σημαντικά έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και υποδομών.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαφάτης στη δημοσιογράφο του grtimes.gr, Μαρία Σαμολάδα που συντόνιζε το πάνελ, η κυβέρνηση δίνει τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα πρέπει να τα αξιοποιήσει. Στην ερώτηση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ δήμων και περιφερειών, ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλε δεύτερο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες αυτές. Το πλαίσιο αυτό θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες, ύστερα από εκείνο που θα διαχωρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Related posts

Β. Κικίλιας στους Financial Times: Αναμένουμε 35% περισσότερους επισκέπτες το 2022 από τη Βρετανία σε σχέση με το 2021

timesadmin

Πίστωση επιχορήγησης 1,12 εκατ. σε επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας που έχουν πληγεί από πανδημία και πυρκαγιές

timesadmin

Athens Energy Dialogues: Οι επιπτώσεις στην ενέργεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7% της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο

timesadmin

Τετράμηνη “Οδύσσεια” για τη δόση των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

timesadmin

Θ. Σκυλακάκης: Στα €5 δισ. οι επενδύσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ως το τέλος του χρόνου

timesadmin