Στο-6,2%-ο-πληθωρισμός-σε-ετήσια-βάση-τον-Ιανουάριο-–-Ο-υψηλότερος-από-την-είσοδο-της-Ελλάδας-στο-ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 6,2% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο – Ο υψηλότερος από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Στο 6,2% διαμορφώθηκε η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 έναντι του Ιανουαρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πρόκειται για τον υψηλότερο καταγεγραμμένο πληθωρισμό σε ετήσια βάση από την είσοδο της Ελλάδας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τον αντίστοιχο μήνα πέρσι είχε καταγραφεί μείωση 2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.

Ο δείκτης παρουσίασε μείωση 0,3% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, δείχνοντας μικρή τάση αποκλιμάκωσης.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη  σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020 

Η συγκυρία,  με βάση τα σημερινά δεδομένα, προμηνύει ένα πολύ δύσκολο πρώτο εξάμηνο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των τιμών, αφού η πίεση από καύσιμα και τρόφιμα θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του πρώτου μισού του χρόνου.

Στη συνέχεια,  αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο (π.χ. μια περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας) που θα αυξήσει περαιτέρω τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αυτόματα λόγω του “φαινόμενου βάση”. Του γεγονότος δηλαδή, ότι πλέον οι τιμές του 2022,  θα αρχίζουν να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες τιμές του 2021,  που ήταν επίσης αυξημένες.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα. Αν δηλαδή μετά τα μέσα του επόμενου χρόνου, οι τιμές μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης θα αρχίσουν να υποχωρούν, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019 ή θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Related posts

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 625 εκατ. στις 26 Ιανουαρίου

timesadmin

Ύφεση στην Ελλάδα το 2023 αναμένει η ING – Το μεγάλο “χτύπημα” θα έρθει πρώτο εξάμηνο

timesadmin

ΥΠΕΝ: Η κυβέρνηση μιλάει με τις πράξεις της, η αντιπολίτευση απαντά με αστήρικτους ισχυρισμούς

timesadmin

ΑΑΔΕ: Ειδική έρευνα για την αναμόρφωση του πλαισίου φορολογικής ενημερότητας

timesadmin

Τι αναφέρει για ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις η Κοινή Δήλωση Ελλάδας – ΗΑΕ

timesadmin

Χρ. Σταϊκούρας: Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη

timesadmin