Στο-5,1%-ο-πληθωρισμός-τον-Δεκέμβριο-–-Στο-1,2%-για-το-σύνολο-του-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Στο 1,2% για το σύνολο του 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:49

-|- 

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 134,5%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 45% και του πετρελαίου κατά 34,1%, αύξησαν περαιτέρω τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,1% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας υψηλό 10 ετών από τον Δεκέμβριο του 2010.

Σε μέσα ετήσια επίπεδα ο πληθωρισμός για το σύνολο του 2021 διαμορφώθηκε στο 1,2%, έναντι – 1,2% που ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2020.

Ειδικά  για  τον Δεκέμβριο παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων  τις  τελευταίες  ημέρες  του περασμένου μήνα,  η υψηλή ακόμη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το καθεστώς μετάβασης της οικονομίας στην πράσινη ενέργεια που αυξάνει έμμεσα (μέσω υψηλών τιμών για συμβόλαια ρύπων) την τιμή του ρεύματος, οδήγησε τις ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα να έχουν αυξήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,5%. 

Το υπόλοιπο 1,6% της συνολικής αύξησης κατά 5,1% για τον Δεκέμβριο προέρχεται κυρίως από βασικά είδη διατροφής οι τιμές των οποίων έχουν πάρει επίσης φωτιά λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής τους. 

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 19,6%, στα πουλερικά και τα παρασκευάσματα με βάση το κρέας κατά 6,6%, στα νωπά ψάρια κατά 6,7% και στο μοσχάρι κατά 4,2%. Σημαντική αύξηση καταγράφεται στην τιμή του ελαιόλαδου (17%) και των άλλων βρώσιμων ελαίων (17%), στις πατάτες (14,2%), στα ζυμαρικά (7,6%),  στις τιμές των τυριών (5,5%),  του ψωμιού (4,9%) ενώ και στα νωπά λαχανικά και τα φρούτα οι τιμές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 5,5%. Οι σοκολάτες είχαν αύξηση της τιμής τους κατά 4%, ενώ ο καφές και τα λοιπά τρόφιμα,  είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 3,4%. 

Μέρος από το μεγάλο κύμα των αυξήσεων αντιστάθμισαν οι μειώσεις τιμών στο χοιρινό κρέας κατά 1,5%, τα αλλαντικά κατά 3,5% και το νωπό γάλα κατά 1,4%.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει επίσης σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων κατά 11,5% στα μεταχειρισμένα, κατά 7,7% στα καινούργια, στα υαλικά και τα επιτραπέζια είδη για το σπίτι κατά 7,4% και 3% στις τιμές ένδυσης και υπόδησης. 

Στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφεται αύξηση κατά 5,7% στις τιμές για οικιακές υπηρεσίες και 19,6% για μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο και 7,3% στις τιμές των ξενοδοχείων των μοτέλ και των πανδοχείων. 

Πηγή: ---

Η μηνιαία σύγκριση 

Στη μηνιαία σύγκριση η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: 

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά: 

* 10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. 

* 0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 

* 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. 

* 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 

 

Related posts

Ταμεία: Αύξηση δαπανών για συντάξεις προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022

timesadmin

Δ. Παπαλεξόπουλος: Ξεκάθαρο σήμα για εμπλοκή των επιχειρήσεων στην κοινωνία

timesadmin

Ασφαλιστικές εταιρείες: Μειώθηκε η συχνότητα ζημιών αστικής ευθύνης οχημάτων το 2020

timesadmin

ΙΕΛΚΑ: Κερδίζουν 370 ευρώ τον χρόνο οι καταναλωτές από τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ

timesadmin

ΥΠΑΝ: Οι Πίνακες Κατάταξης συνολικά 160 επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό

timesadmin

Πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Σήμερα οι πληρωμές για τον Ιανουάριο

timesadmin