Στο-12,1%-αυξήθηκε-η-ανεργία-στο-πρώτο-τρίμηνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 12,1% αυξήθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο

Αισθητά αυξητικές τάσεις εμφάνισε η ανεργία στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο τόσο σε σχέση με το προηγούμενο όσο και με πέρυσι, αλλά με σημαντική μείωση παράλληλα του αριθμού των ατόμων που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, κατά το Α΄ τρίμηνο του 2024:

– Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 574.130 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας το Α΄ τρίμηνο 2024 ανήλθε σε 12,1%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (Δ’ 2023) ήταν 10,5% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Α’ 2023) ήταν 11,8%.

– Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.173.424 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

– Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.278.162. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.049.185. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Σε επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης ιθαγένειας.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων εργάζονται ως μισθωτοί (68,3%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό (20,6%).

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 7,9%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 4,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία ανέρχεται σε 8,2%, καταγράφοντας μείωση κατά 23,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,2%) και οι επαγγελματίες (22,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (4,5%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-5,6%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (6,9%) ενώ μείωση παρατηρείται κυρίως στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-8,7%) και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-4,6%).

Από άποψη εξέλιξης της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης – μία τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021.

Το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση παρουσιάζει ελαφρά αύξηση από το 2021. Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αυξητική πορεία ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σταθερό μετά το 2012, με ελαφρά τάση μείωσης.

Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική πορεία από το 2014 με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία έτη.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία

Related posts

Ξεκίνησε πιλοτικά το σύστημα ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα στις λεωφορειακές γραμμές Express του ΔΑΑ

James Rollner

ΑΑΔΕ: Νέο ταχύτερο Σύστημα Ελέγχου Εισαγωγών για πάνω από 2.200 μεταφορείς

protothema.gr

ΤτΕ: Έλλειμμα €294 εκατ. στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού στο 4μηνο

protothema.gr

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

timesadmin

Γ. Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην κάλυψη των κενών της αγοράς

timesadmin

Eurostat: Στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

timesadmin