Στο-11,6%-ο-πληθωρισμός-τον-Ιούλιο-–-Μείωση-1,8%-σε-σχέση-με-τον-Ιούνιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Μείωση 1,8% σε σχέση με τον Ιούνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12.46

-|-

Στο 11,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 12,1% το Ιούνιο με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών και να είναι υπεύθυνα για σχεδόν το μισό της ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα για ενεργειακά προϊόντα το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55, 8% τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%. Μόνο οι ανατιμήσεις των καυσίμων αύξηση τον Δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούλιο κατά 6,43%.

Εκτός όμως από τα καύσιμα αυξήσεις μεγαλύτερες από το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης Συγκεκριμένα καταγράφονται αυξήσεις κατά 27,3% στα βρώσιμα έλαιο ( περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου ) και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά 11,4% στην ζάχαρη των καφέ και το τσάϊ, Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λοιπά τρόφιμα κατά 9,3%, στην ζάχαρη τις σοκολάτες κατά 5,3% και τα ψάρια κατά 3,6%.

Αυξήσεις φωτιά καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και στα `προϊόντα και τις υπηρεσίες οι τιμές των οποίων συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα. Συγκεκριμένα από το τομές των υπηρεσιών έχουμε αυξήσεις κατά 62,3% στις μεταφορών επιβατών με αεροπλάνο, 32.9% στις τιμές μεταφορών με ταξί και 25,4% στις τιμές μεταφορών επιβατών με πλοίο. Οι τιμές σε ξενοδοχεία μοτέλ πανδοχεία καταγράφουν αύξηση κατά 20% στα θέατρα και τους κινηματογράφους κατά 13,9%, στο πακέτο διακοπών κατά 11,4% και στα καφέ και ζαχαροπλαστεία κατά 4%. Επίσης καταγράφονται αυξήσεις κατά 15,9% στις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και 12,4% στις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων. Μεγάλες αυξήσεις έχουμε στα είδη άμεση κατανάλωσης νοικοκυριού ( 11% ), τα έπιπλα και διακοσμητικά ( 7% ) και τις οικιακές συσκευές κατά 5,2%.

Τριμηνιαία σύγκριση

Η υποχώρηση του Γενικού δείκτη καταγράφεται και στην μηνιαία σύγκριση δηλαδή τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο όπου καταγράφεται μείωση κατά 1,8%.

Η μείωση αυτή διαμορφώθηκε από τις μειώσεις:

Κατά 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, καφέ.

Κατά 23,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

Κατά 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο.

Κατά 2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις αυξήσεις:

Κατά 0,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

Κατά΄ 0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Κατά 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Κατά 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα – Ιστορική η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα

timesadmin

Τα καλύτερα ελληνικά νησιά για επίσκεψη το 2022 από το Conde Nast traveller

timesadmin

Τα αγροτικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

timesadmin

Έφτασε τα 6,7 δισ. ευρώ η συμμετοχή του φαρμάκου στην οικονομία

timesadmin

Δ. Μαθιός (ΣΒΑΠ): Να τονωθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 20,5% ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο

timesadmin