Στο-στόχαστρο-της-παγκόσμιας-κριτικής-το-Ισραήλ,-μετά-τα-πυρά-κατά-της-ειρηνευτικής-δύναμης-του-ΟΗΕ-στο-Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο της παγκόσμιας κριτικής το Ισραήλ, μετά τα πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο

Το Ισραήλ, το οποίο γιορτάζει σήμερα το Γιομ Κιπούρ, αντιμετωπίζει κύμα διεθνών επικρίσεων όσον αφορά τη στρατιωτική του επίθεση στον Λίβανο και τα πυρά των στρατιωτών του εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

Το Ισραήλ διευκρίνισε χθες, Παρασκευή, ότι άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση “απειλής” κοντά σε θέση της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL, FINUL) στον νότιο Λίβανο, όπου ο στρατός του διεξάγει ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της παλαιστινιακής Χαμάς.

Χτύπησε κυανόκρανους

“Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν”, ύστερα από δύο Ινδονήσιους την προηγούμενη ημέρα, σημείωσε η UNIFIL, η οποία ανέφερε εκρήξεις για δεύτερη φορά σε 48 ώρες.

Παράλληλα η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες τους Ισραηλινούς να απομακρυνθούν από στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές του βορείου Ισραήλ. “Ο στρατός του ισραηλινού εχθρού χρησιμοποιεί σπίτια (…) ως κέντρα συγκέντρωσης αξιωματικών και στρατιωτών του” σε πολλές περιοχές του βορείου Ισραήλ και “διαθέτει στρατιωτικές βάσεις” στις βασικές πόλεις του βορείου τμήματος της χώρας, όπως “η Χάιφα, η Τιβεριάδα, η Άκρα” κυρίως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το λιβανικό σιιτικό κίνημα.

 Επίθεση Χεζμπολάχ κατά  στρατιωτικής βάσης στη Χάιφα 

Καθώς το Ισραήλ τιμά σήμερα την σημαντική εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ, οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα σήμερα ότι εξαπέλυσε “πυραύλους” σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στη Χάιφα, τη μεγάλη πόλη του ισραηλινού βορρά, ενώ χθες είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) κατά αεροπορικής βάσης στην ίδια πόλη.

Στο μεταξύ στη Γάζα, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στην συνοικία Αλ Ζεϊτούν, της Πόλης της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Χθες, η φωνή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προστέθηκε σε αυτές πολλών άλλων διεθνώς που επέκριναν τα ισραηλινά πυρά εναντίον στρατιωτών της UNIFIL. Ερωτηθείς: “Θα ζητήσετε από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ;”, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: “Ασφαλώς, απολύτως”.

Μακρόν: Επιμένει σε διακοπή εξαγωγών όπλων που χρησιμοποιούνται σε Λίβανο και Γάζα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκρινε από την πλευρά του “απολύτως απαράδεκτο” οι κυανόκρανοι να “στοχοθετούνται σκόπιμα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις” και προειδοποίησε ότι η Γαλλία “δεν θα ανεχθεί” νέα πυρά, σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι “η διακοπή των εξαγωγών όπλων” που χρησιμοποιούνται στη Γάζα και στον Λίβανο είναι “ο μοναδικός μοχλός” για να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις που μαίνονται εκεί.

Οι δέκα χώρες που είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν παράλληλα τη “βαθιά (τους) ανησυχία” μετά τις επιθέσεις αυτές και “υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση κατά των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Σήμερα εξάλλου ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις κάλεσε το Ισραήλ να λάβει υπόψη τις “ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας” και να “σταματήσει” τα πυρά κατά των στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Από τον Οκτώβριο του 2023, όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της Χαμάς, πάνω από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων πάνω από 1.200 από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία.

Λίβανος: 22 νεκροί και 17 τραυματίες από τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα

Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει σχεδόν 700.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό του Λιβάνου, από τον οποίο έχουν φύγει περίπου 400.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι στη Συρία.

Χθες ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ, με τους οποίους αυξάνεται σε τέσσερις ο αριθμός των στρατιωτών του Λιβάνου που έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που εντάθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη χώρα αυτή.

Εξάλλου χθες, επομένη των πιο φονικών ισραηλινών πληγμάτων στη Βηρυτό σε τρεις εβδομάδες ανοιχτού πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα για “πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός”.

Τα προχθεσινά πλήγματα, που προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 117, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, είχαν στο στόχαστρο “τον επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ Ουαφίκ Σάφα”, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα.

Είναι η τρίτη φορά που ο ισραηλινός στρατός στοχεύει άμεσα την λιβανική πρωτεύουσα, καθώς το Ισραήλ εστιάζει τα πλήγματά του στα νότια προάστια της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του πρόεδρου των ΗΠΑ, ο Έιμος Χόχσταϊν, δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται “αδιάκοπα” για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανική Χεζμπολάχ.

Ύστερα από έναν χρόνο μαχών στη Λωρίδα της Γάζας κατά της Χαμάς, το Ισραήλ έχει εστιάσει το βάρος των επιχειρήσεών του στο μέτωπο του Λιβάνου.

Γάζα: Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού η Τζαμπάλια

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τον θάνατο ενός στρατιώτη του στον παλαιστινιακό θύλακα, σφυροκοπά από την Κυριακή το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και περικυκλώνει την πόλη της Τζαμπάλια, όπου κατηγορεί τη Χαμάς ότι ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες το βράδυ τον θάνατο 30 ανθρώπων σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων στην πόλη της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2023 από τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό, από τους 251 που συνελήφθησαν όμηροι και απήχθησαν εκείνη την ημέρα από μαχητές της Χαμάς.

Τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, τα οποία κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ. Επίσης έχει εκτοπιστεί σχεδόν το σύνολο των περίπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Πηγή: -

Related posts

ΗΠΑ: Η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για μεγαλύτερη επίθεση στο Χάρκοβο – Δεν υπάρχει συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

protothema.gr

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την Μποντανίβκα, δυτικά της Μπαχμούτ

wp-needuser

Χαμάς: Πέντε πιθανοί διάχοδοι του Ισμαήλ Χανίγια

wp-needuser

Ιαπωνία: Αθωώθηκε ένας 88χρονος αφού πέρασε 46 χρόνια στα κελιά των μελλοθανάτων

timesadmin

ΔΝΤ: Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες

James Rollner

Drone της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην Καλούγκα της Ρωσίας

protothema.gr