«Στο-έλεος-της-κρίσης-ο-εμπορικός-κόσμος»,-λέει-ο-Μιχάλης-Κατρίνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στο έλεος της κρίσης ο εμπορικός κόσμος», λέει ο Μιχάλης Κατρίνης

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας ειχαν στη Βουλή οι Χρήστος Σταϊκούρας και Μιχάλης Κατρίνης.  Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται και πάλι από την έξαρση της πανδημίας και κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών πως αρκειται στην επανάληψη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ήδη … από το 2020, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κανένα νέο μέτρο στήριξης της αγοράς ή αναστολής των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε με στοιχεία στη ζοφερή πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει ο εμπορικός κόσμος, στην αύξηση των χρεών στον ΕΦΚΑ, στα επιπλέον 3,75 δις απλήρωτους φόρους το 1ο εννεάμηνο του 2021 και στις φορολογικές υποχρεώσεις του προσεχούς τετραμήνου οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 11 δις ευρώ.

Ενώ η πτώση τζίρου στην αγορά είναι εμφανής μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων σε εστίαση, λιανεμπόριο, πρακτορεία ΟΠΑΠ κ.α. υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει:

Στο αν θα δώσει παράταση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων (παλαιότεροι κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών, χρέη πανδημίας, φορολογικές & ασφαλιστικές υποχρεώσεις),

αν θα στηρίξει τον εμπορικό κόσμο με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, διεύρυνση παγίων δαπανών, αναστολές συμβάσεων),

ή αν θα ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπως πρότεινε η ΤτΕ.

Για την εκκωφαντική αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού που δεν έχει αποδώσει ούτε μία ρύθμιση εδώ και 5,5 μήνες, ενώ ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, ο κ. Σταϊκούρας δεν ανέφερε και πάλι το παραμικρό, περιοριζόμενος αορίστως, στις «χιλιάδες ρυθμίσεις» που έχουν κάνει οι τράπεζες από το 2019.

Επιπλέον, αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του κ. Κατρίνη και για τη μη εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης 1,718 δις τον Οκτώβριο, παρότι η γρήγορη εκταμίευση αυτών των πόρων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον κ. Σταϊκούρα να εμμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σε μια άκρως ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αποφεύγοντας τις δύσκολες ερωτήσεις, που θα συνεπάγονταν και συγκεκριμένες λύσεις από την πλευρά του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα μέτρα ασφαλείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και οι πορείες

Τα στοιχεία που «έδειξαν» ότι ο δολοφόνος της 75χρονης στον Βόλο είχε σκοτώσει και τη μάνα του δικηγόρου του

Πώς παγίδευσε τον φερόμενο ως βομβιστή αυτοκτονίας ο «ήρωας» ταξιτζής του Λίβερπουλ

Related posts

Νέο παραλήρημα Τατάρ: Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία

timesadmin

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και συντεταγμένη

timesadmin

Διπλωματικές πηγές: Η επίσκεψη Δένδια σε Γκάνα και Γκαμπόν ενδυναμώνει τις σχέσεις με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής

timesadmin

Δημοσκόπηση: Πρωτιά Κικίλια στην Α’ Αθήνας, Δένδια στα Νότια

timesadmin

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κραουνάκης και Μιθριδάτης στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

timesadmin

ΝΔ: Ξεκάθαρη θέση υπέρ των αντιεμβολιαστών πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin