Στον-ανθυγιεινό-τρόπο-ζωής-επιστρέφουν-οι-ασθενείς-που-νικούν-τον-καρκίνο
ΥΓΕΙΑ

Στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής επιστρέφουν οι ασθενείς που νικούν τον καρκίνο

Στον-ανθυγιεινό-τρόπο-ζωής-επιστρέφουν-οι-ασθενείς-που-νικούν-τον-καρκίνο

Λίγοι συμμορφώνονται με τις συστάσεις των γιατρών για τη διατροφή και την άσκηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς που νικούν τον καρκίνο επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής όταν ξεπεράσουν τη νόσο τους, τηρώντας μερικές μόνο από τις συστάσεις των γιατρών για την διατροφή, την άσκηση και το σωματικό βάρος τους.

Στην πραγματικότητα, ούτε καν ο ένας στους 20 δεν συμμορφώνεται με όλες τις συστάσεις των ειδικών. Οι περισσότεροι περιορίζονται σε μία ή δύο από τις τέσσερις σημαντικότερες συστάσεις που γίνονται για να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα μετά τη νόσο.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη, από 9.121 επιζήσαντες του καρκίνου. Το 57% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 χρόνια.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για να εξακριβώσουν οι επιστήμονες κατά πόσον συμμορφώνονταν με τις συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS) για τον τρόπο ζωής μετά τον καρκίνο. Συνοπτικά, οι συστάσεις αυτές είναι:

 1. Να γυμνάζονται συστηματικά
 2. Να τρέφονται υγιεινά, καταναλώνοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά
 3. Να αποφεύγουν το αλκοόλ
 4. Να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος (αποφυγή της παχυσαρκίας)

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες, όπως:

 • Η ηλικία
 • Το φύλο
 • Η φυλή και η εθνικότητα
 • Ο τόπος κατοικίας
 • Το μορφωτικό επίπεδο

Τα ευρήματα

Όπως αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (ογκολόγος-παθολόγος), Μιχάλης Λιόντος (επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής), η μελέτη έδειξε ότι:

 • Το 72% των επιζώντων από καρκίνο πληρούσαν τα κριτήρια για επαρκή φυσική δραστηριότητα
 • Το 68% δεν είχαν παχυσαρκία
 • Το 12% κατανάλωναν επαρκή ποσότητα φρούτων και λαχανικών
 • Το 50% δεν έπιναν αλκοόλ

Ωστόσο μόλις το 4% των επιζησάντων από τον καρκίνο τηρούσαν και τις 4 κατευθυντήριες οδηγίες. Ο μέσος αριθμός των οδηγιών που τηρούσαν ήταν δύο (2).

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι γυναίκες που είχαν νικήσει τον καρκίνο είχαν περισσότερες υγιείς συμπεριφορές από τους άνδρες. Το ίδιο και οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίστοιχα, τα άτομα της μαύρης φυλής είχαν περισσότερες υγιείς συμπεριφορές από εκείνα της λευκής.

Το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο επίσης συσχετίστηκε με πιο υγιεινές συμπεριφορές. Όσοι επιζώντες από τον καρκίνο είχαν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν περισσότερες υγιείς συμπεριφορές από τους αποφοίτους γυμνασίου.

«Σε αυτή τη μελέτη φάνηκε ότι μόνο το 4% των επιζώντων από καρκίνο συμμορφώθηκαν πλήρως με τις τρέχουσες συστάσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS). Η βελτιωμένη κατανόηση της τήρησης των οδηγιών και των καθοριστικών παραγόντων της μπορεί να βοηθήσει τους ογκολόγους και τους παθολόγους στην παροχή ολοκληρωμένων συστάσεων για τους ασθενείς τους που βρίσκονται σε μακροχρόνια ύφεση μετά από επιτυχή θεραπεία του καρκίνου», επισημαίνουν οι Έλληνες ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

The post Στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής επιστρέφουν οι ασθενείς που νικούν τον καρκίνο appeared first on coollife.gr.

Related posts

Στοματική υγεία: Ο παράγοντας έκπληξη που μπορεί να είναι καλύτερος από στοματικό διάλυμα

timesadmin

Οι 5 καλύτερες συμβουλές για να ξεπεράσετε γρήγορα το hangover της Πρωτοχρονιάς

timesadmin

Τι σημαίνει να είναι κάποιος κοινωνιοπαθής

James Rollner

Καρκίνος από τον ήλιο: Προστασία για εμάς και τα παιδιά στις διακοπές και σε υπαίθριες δραστηριότητες – Οι οδηγίες του IARC

timesadmin

Οθόνη πολυμέσων: Η παγίδα που κρύβουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα

timesadmin

ΡευΜΑζην: «Γνωριμία με τα πιο συχνά ρευματικά νοσήματα»

timesadmin