8.3 C
London
Sunday, March 23, 2025

Στην τελική ευθεία η υλοποίηση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου

Date:

Related stories

-|-

Ακόμα ένα επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη “σκέπη” του Υπερταμείου, δημιουργεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύοντας να δημιουργήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης κυρίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Με βάση αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΘΟ, η σύσταση και η λειτουργία του θα είναι συμπληρωματική άλλων κρατικών ταμείων και θα έχει στόχο να κατευθύνει κεφάλαια σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς αιχμής και θα έχουν στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Ως “τομείς αιχμής” θεωρούνται το φάσμα των επιμέρους δραστηριοτήτων για την πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μπλε οικονομία και υποδομές, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το νέο Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από απευθείας επενδύσεις, να προχωρά σε συμπληρωματικές επενδύσεις, συμπράττοντας με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ), ή άλλα private equity funds και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, ή διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, συνδράμοντας στη χρηματοδότηση επενδύσεων. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, το Ταμείο θα λειτουργεί σε νέα βάση σε σχέση με τα υφιστάμενα κρατικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και με σαφείς μηχανισμούς και ορίζοντα αποεπένδυσης (exit strategy). Αξιοποιώντας τα διαθέσιμά του, θα μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών ή να αγοράζει ομόλογα εταιρειών μετατρέψιμα σε μετοχές ή απλώς να παρέχει δάνεια με καλύτερους όρους από τις εμπορικές τράπεζες. 

Χρηματοδότηση μέσω ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ 

Τα πρώτα κεφάλαια του νέου Ταμείου θα προέλθουν από την πράξη της επαναφοράς του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Ελληνικό Δημόσιο, σε συμμόρφωση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, με τη μεταφορά των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης στην κεντρική διοίκηση, το Υπερταμείο έχασε περιουσιακά στοιχεία χωρίς να απολάβει κάποιο τίμημα. Για να είναι η πράξη συμβατή με το καταστατικό λειτουργίας του, κάτι που ελέγχεται και από τους θεσμούς, θα γίνει αρχικά αποτίμηση του 51% των δύο εταιρειών.

Από το τίμημα που θα προκύψει, το 50% θα πάει στο Υπερταμείο ως κεφάλαιο για το νέο επενδυτικό ταμείο και το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί στη μείωση του δημόσιου χρέους. Για τη συγκρότηση του νέου Ταμείου χρησιμοποιήθηκε η ειδικευμένη στη δημιουργία τέτοιων σχημάτων  BlackRock, με το σχέδιο σύστασης του νέου Ταμείου να εγκρίνεται και από τον ΕSM. Με τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, το Υπερταμείο μετασχηματίζεται, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του στον τομέα άμεσων χρηματοδοτήσεων επιχειρήσεων. 

Νόμος και για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου 

Στην ίδια κατεύθυνση, μέσα στον Μάιο το ΥΠΕΘΟ αναμένεται να καταθέσει και τον νόμο με τον οποίο θα δίνει στη διοίκηση του Υπερταμείου τη δυνατότητα να εξυγιάνει και να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση στις λεγόμενες ανεξάρτητες θυγατρικές του.

Με βάση τον ιδρυτικό νόμο για το Υπερταμείο, στο χαρτοφυλάκιό του περιήλθαν αρχικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). 

Ωστόσο το νομοσχέδιο θα αφορά κυρίως τις υπόλοιπες 13 θυγατρικές. Θα δίνει εργαλεία ώστε να γίνονται ταχύτερα προσλήψεις από την αγορά για τη στελέχωση των διοικήσεων και την αντιμετώπιση οικονομικών ή άλλων προβλημάτων. 

Στις ελεύθερες αυτές θυγατρικές περιλαμβάνονται το ταμείο υψηλής τεχνολογίας “Φαιστός Ventures“, στο οποίο μεταφέρθηκαν τα κεφάλαια από την πώληση των αδειών για τις συχνότητες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και οι θυγατρικές του Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) και Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), η Διώρυγα της Κορίνθου, οι Ελληνικές Αλυκές, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) στον Ρέντη, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, η ΓΑΙΟΣΕ και η ΔΕΘ-HELEXPO, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) και η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, δηλαδή η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here