Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία αναμένεται να βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας FDI – Belharra του Πολεμικού Ναυτικού. Εξελίξεις με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου των νέων πλοίων.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει την άτυπη παράδοση που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο να παρίσταται στην καθέλκυση κάθε νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού, που πέφτει στο νερό.
Ήταν πέρυσι, 4 Οκτωβρίου 2023 όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρέθηκε στο Λοριάν της Γαλλίας, εκεί όπου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ναυπηγούνται οι νέες φρεγάτες για τον «γαλάζιο Στόλο».
«Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα. Η Φρεγάτα αυτή, μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα» δήλωνε πέρυσι από το Λοριάν ο Νίκος Δένδιας, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα πώς «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται».
Οι νέες φρεγάτες κλάσης «ΚΙΜΩΝ» με την χαρακτηριστική σχεδίασή τους με την ανάστροφη πλώρη (σ.σ. ένα σχέδιο που έχει να απαντηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό από την εποχή του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ) υιοθετεί πληθώρα καινοτομιών, με αιχμή τον ολοκληρωμένο ιστό αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module), όπου συγκεντρώνονται σχεδόν όλα τα συστήματα αισθητήρων του πολεμικού πλοίου, το προηγμένο σόναρ τύπου CAPTAS-4 και το πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire.
Τον υπουργό θα συνοδεύει στη Γαλλία ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας, ο οποίος σε πρόσφατη συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών.
Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός κατά τη διάρκεια της σύντομης κουβέντας που είχε, ήδη έχει επιλεγεί το πλήρωμα της πρώτης φρεγάτας ΚΙΜΩΝ, η εκπαίδευση του οποίου ξεκινάει με εξομοιωτές που έχουν ήδη μεταφερθεί από την Γαλλία στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά αλλά και ομάδα Γάλλων εκπαιδευτών. Ο Ναύαρχος Κατάρας έδειξε ιδιαίτερη πίστη στον νέο τρόπο εκπαίδευσης των πληρωμάτων, παραπέμποντας στο αντίστοιχο που συμβαίνει με τους πιλότους των F-35, οι οποίοι μετά από 80 ώρες πτήσεις σε εξομοιωτές μπαίνουν στο κοκ πιτ του μονοθέσιου μαχητικού 5ης γενιάς και το απογειώνουν κατευθείαν.
Εξελίξεις έχουμε, όμως, όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός και στο θέμα της σουΐτας ηλεκτρονικού πολέμου, η οποία αποτελείται από το ESM – Σύστημα Ηλεκτρονικών Μέτρων Υποστήριξης και το ECM – Σύστημα Παρεμβολών και Αντιμέτρων, που δεν περιλαμβάνεται στην αρχική παραγγελία των τριών πλοίων.
Όπως ανέφερε πλέον η κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία που εξελίσσει το συγκεκριμένο σύστημα για τα πλοία έχει έτοιμη τη λύση, η οποία θα ενσωματωθεί από την αρχή σε όλες τις ελληνικές φρεγάτες. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προμήθειά τους είναι ανεξάρτητη του κόστους ναυπήγησης των φρεγατών, χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι αντίτιμο θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας, επιπλέον των 3,5 δις που έχουν κοστίσει τα πλοία.
Οι Γάλλοι, ωστόσο, σύμφωνα με τον Αρχηγό ΓΕΝ, εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τη διαμόρφωση για τις δικές τους FDI Belharra, που είναι με 16 αντί για 32 κελιά εκτόξευσης πυραύλων και χωρίς το σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας RAM.
Η FDI – Bleharra κλάσης ΚΙΜΩΝ έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων. Η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2025, με τη δεύτερη ΝΕΑΡΧΟΣ να ακολουθεί ως το τέλος του χρόνου και την τρίτη ΦΟΡΜΙΩΝ να φτάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Αξίζει να σημειωθεί πώς στην ολοκληρωμένη διαμόρφωση, FDI HN, θα έρθει η ΦΟΡΜΙΩΝ με 32 κελιά και νέας γενιάς ECM εγκατεστημένο, με τις άλλες 2 να μπαίνουν σταδιακά πίσω στο ναυπηγείο για την προσθήκη των επιπλέον συστημάτων.