ΣτΕ:-«Όχι»-στο-«πάγωμα»-της-απομάκρυνσης-των-αρχαιοτήτων-στον-σταθμό-Βενιζέλου-του-μετρό-Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: «Όχι» στο «πάγωμα» της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης

Στην απόρριψη της αίτησης για αναστολή της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων που έχουν έλθει στο φως κατά τις εργασίας κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, προχώρησε με απόφασή της (6/2022) η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι για την εν λόγω υπόθεση έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης. Οι προσφεύγοντες, αμφισβητούν τη νομιμότητα της υπουργικής απόφασης που ενέκρινε τη σχετική μελέτη, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτή μη νομίμως εκπονήθηκε από ιδιωτικό μελετητικό και ότι αυτή δεν αποτελεί «οριστική μελέτη εφαρμογής». Επιπλέον, οι προσφεύγοντες, αναφέρουν πως η μη οριστικότητα της μελέτης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εγκριτική υπουργική απόφαση εκδόθηκε υπό πλήθος όρων, που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και στην εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών, καθώς και από το ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εγκρίνουν, τελικά, επιμέρους μελέτες για κάθε αρχαιολογική ενότητα ξεχωριστά, πριν αυτή απομακρυνθεί.

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι «ότι η βασιμότητα των λόγων ακυρώσεως ούτε αποκλείεται, ώστε η αίτηση να απορριφθεί γι’ αυτόν τον λόγο, ούτε όμως είναι προφανής, ώστε να διαταχθεί η αναστολή για τον ίδιο λόγο».

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό το ΣτΕ αναφέρει, πως η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών εξέτασε τους ισχυρισμούς περί ανεπανόρθωτης βλάβης των αρχαιοτήτων και απεφάνθη «ότι η βλάβη αυτή δεν πιθανολογείται, ακριβώς διότι η σχετική μελέτη έχει ήδη τροποποιηθεί όπως υπέδειξαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, πριν από τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εξειδικεύεται συνεχώς σε επίπεδο κάθε αρχαιολογικής ενότητας ξεχωριστά, προβλέπεται δε η σύνταξη και συμπληρωματικών μελετών για την έδραση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, πριν από την επανατοποθέτησή τους στον σταθμό, μετά την κατασκευή του» αναφέρεται στην περίληψη της σχετικής απόφασης».

Σημειώνεται, τέλος, ότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέες φορολοταρίες με έπαθλα από 1.000 έως 100.000 ευρώ

Εισαγγελική έρευνα για τη φραστική επίθεση του συνηγόρου υπεράσπισης του φερόμενου βιαστή της Γεωργίας σε βάρος της

Παρασκήνιο και υπολογισμοί πίσω από την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση

Related posts

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου μιλά για γενετικό πρόβλημα

timesadmin

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον σπουδαίο ζωγράφο Αλέκο Φασιανό

timesadmin

Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για αυτόν τον τόπο»

timesadmin

Κίνηση στους δρόμους – Πάσχα 2022: Ομαλοποιείται η κίνηση στις εθνικές οδούς, στις εισόδους της Αττικής

timesadmin

ΟΑΕΔ: «Ημέρα καριέρας» το ερχόμενο Σάββατο στον Πειραιά για 3.000 θέσεις εργασίας

timesadmin

Χειροπέδες σε αστυνομικό και στρατιωτικό για τη φάμπρικα με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά στον Έβρο

timesadmin